Ciekawe miejsca w Polsce

Polska winnica na światowym poziomie. Gdzie? U stóp Ślęży [Ciekawe miejsca w Polsce]

Agata Winnicka, 25.08.2014

Winogrona z winnicy

fot.: shutterstock

Winogrona z winnicy
5 lat cierpliwości. Tyle czasu Mike Whitney, właściciel podwrocławskiej Winnicy Adoria, uprawiał winorośl w oczekiwaniu na pierwsze winobranie. Efekt przeszedł wszelkie wyobrażenia. W Polsce można produkować wino na światowym poziomie.

"Przewodnik Michelin 2012" wyróżnił 22 polskie restauracje. W 9 z nich, m.in. U Fukiera, w La Campana i Platter by Karol Okrasa, serwowane są wina z podwrocławskiej Winnicy Adoria. Polskie wino? Wielu nie dowierza, ale podczas degustacji sceptycyzm przechodzi w zachwyt. Mike Whitney w poszukiwaniu idealnego kawałka ziemi na swoją winnicę odrzucił ponad 300 lokalizacji, a na pierwsze zbiory musiał czekać aż 5 lat. Dziś Adoria jest dumą jego i całego województwa – w maju tego roku została przyjęta w poczet Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

NA TEMAT:

Wyjątkowy mikroklimat

3,5-hektarowa winnica z malowniczą panoramą na górę Ślęża leży na łagodnym, nasłonecznionym stoku we wsi Zachowice zaledwie 20 minut drogi od Wrocławia. W równych rządkach rośnie tu łącznie 14 km krzewów winorośli, a wśród nich odmiany: Riesling, Chardonnay, Pinot Noir i bardzo ceniony w Niemczech Bacchus. To zasługa szczególnego mikroklimatu, dzięki któremu ten podwrocławski region może pochwalić się najdłuższym okresem wegetacyjnym w Polsce – słońce świeci tu 230 dni w roku, a klimatycznie najbardziej zbliżony jest do Drezna słynącego ze swoich doskonałych Rieslingów.

Kiedy powstawała Adoria, rad na temat uprawy winorośli Mike Whitney musiał szukać u enologów z Niemiec i Włoch. W jego winnicy nic nie zostało pozostawione przypadkowi. Dziś, w 9. roku działalności, Adoria wyposażona jest w profesjonalny sprzęt do produkcji wina, nad krzewami czuwa specjalista od ochrony roślin dr Janusz Mazurek , a nad warunkami pogodowymi – rozstawione w winnicy skrzynki meteorologiczne.

Ciekawe miejsca w Polsce: Adoria, winnica pod Wrocławiem / mat. prasowe

Jesienne winobranie

Z okazji winobrania, które tradycyjnie odbywa się na początku października, w Winnicy Adoria organizowane są „Warsztaty z produkcji wina dla początkujących”. Uczestnicy mają okazję przyjrzeć się, jak przeprowadzany jest zbiór winogron oraz jaką drogę przechodzą owoce, zanim trafią do naszego kieliszka. Wszyscy zwiedzają profesjonalną winiarnię, podglądają, jak działa prasa i „złodziej wina”, mieszają w potężnej kadzi z moszczem i próbują trunku z różnych etapów jego produkcji. W trakcie warsztatów uczestnicy poznają różnice w produkcji wina białego i czerwonego, a chętni mogą spróbować ugniatania winogron bosymi stopami. Cena: 150 zł.

Info

Adoria czynna jest dla odwiedzających od poniedziałku do piątku w godz. 9 – 13, w weekendy pomiędzy 11 a 17. Na miejscu można liczyć na oprowadzenie po winnicy i winiarni oraz degustację trunków. Do wyboru: wytrawny Riesling, Bacchus i Pinot Noir oraz wytrawne i półsłodkie Chardonnay.

Warsztaty. Oprócz warsztatów z produkcji wina, w Winnicy Adoria na wiosnę planowane są także warsztaty z uprawy winorośli.

Zobacz w pobliżu. Zaledwie 30 km na północ od Winnicy Adoria, w Miękini znajdują się również dostępne dla zwiedzających Winnice Jaworek. W pobliżu Adorii wyrasta majestatyczna góra Ślęża (782 m n.p.m.)  z rozciągającym się u jej stóp Zalewem Mietkowskim. Ślężę można podziwiać również z barokowego pałacyku Krasków.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.