Fot.: Mikhail Zahranichny, shutterstock.com
Barcelona od kuchni
Kuchnia katalońska
Katalońska kuchnia odzwierciedla dawny, śródziemnomorski sposób przyrządzania potraw, w którym wykorzystuje się aromatyczne górskie zioła, oliwę i soki z upraw na równinach, dziczyznę, drób i mięso, morskie ryby oraz skorupiaki. Określa się ją jako Mar i Muntanya (morze i góry), ponieważ jest szczególną mieszanką owoców morza i mięsa.
W Barcelonie można skosztować także potraw wielu innych kuchni. Eleganckie lokale w dzielnicy Eixample serwują świetne jedzenie, często jednak brakuje im atmosfery tradycyjnych miejsc na starówce takich, jak Agut, Caracoles i Set Portes.
Większość barów (tabernas, bodegas i cervecerias, czyli piwiarni) również oferuje jedzenie, często zadziwiająco dobrej jakości. Tam właśnie można zjeść tapas, kanapki (bocadillos po kastylijsku, bocats lub entrepans po katalońsku) i plats combinats (jednodaniowe posiłki) niemal o każdej porze dnia.