Fot.: Africa Studio, shutterstock.com
Pączek
Podobno najpopularniejsze cukierki na świecie to MandM's. Ale każdy ma bzika na punkcie czegoś innego – swojego. Jakie są desery w różnych zakątkach Ziemi? Dziwne, nieoczywiste, zaskakujące. Zawsze ciekawe i (prawie) zawsze pyszne.
Australia uwielbia bezę z owocami, na cześć rosyjskiej baletnicy nazwaną Pavlova. Duńczycy przepadają za czarnymi i gorzkimi cukierkami z lukrecji. Gruzini do wina jedzą pudding z winogron. Kolumbijczycy po tym jak na obiad zjedzą placki z mąki kukurydzianej, na deser też jedzą kukurydzę. Polacy tęsknią za krówkami (odwieczny, do dziś nierozwiązany spór: lepsze są te ciągnące czy twarde?). W Afryce pogryza się ziarna baobabu obtoczone w cukrze (przy czym zjada się tylko cukier a ziarna wyrzuca). W Azji króluje ryż ugotowany w mleku kokosowym podawany z miejscowymi owocami. A w Turcji czasem jako deser podaje się bardzo drobno posiekane mięso kurczaka zmieszane z mlekiem, ryżem, cynamonem i migdałami. Co kraj to obyczaj.