Przez trzy kwietniowe weekendy będziemy mogli skorzystać z oferty kilkudziesięciu restauracji, hoteli, muzeów, teatrów, salonów spa i obiektów sportowych aż 50% taniej niż zwykle. To nie koniec atrakcji przygotowanych przez Trójmiasto i okoliczne miasta.
Rozsmakuj się w Gdańsku
Celem organizowanego od 2009 roku przedsięwzięcia jest ożywienie Gdańska poprzez zachęcenie mieszkańców do korzystania z jego oferty kulinarnej, a także odwiedzania instytucji kultury i obiektów sportowych. Początkowo akcja odbywała się tylko w Gdańsku pod nazwą „Rozsmakuj się w Gdańsku”. W zeszłym roku rozszerzono ją na Trójmiasto i okoliczne miasta.
Tegoroczny "weekend za pół ceny" podzielony jest na trzy etapy: od 11 do 12 kwietnia akcja odbędzie się w Sopocie, Gniewie, Pruszczu Gdańskim i Rumi, od 18 do 19 kwietnia – w Gdańsku, Gniewinie, Tczewie oraz Nowym Dworze Gdańskim, a 25 kwietnia w Malborku, Pszczółkach, Pucku, Krynicy Morskiej i Cedrach Wielkich.
Trójmiasto: weekend za pół ceny w Sopocie
Sopot jako pierwszy zaprosi do restauracji, hoteli, muzeów, na baseny i siłownie. W akcję włączyło się aż 35 obiektów. Między 11 a 12 kwietnia za pół ceny możemy na przykład zjeść obiad w Grand Hotelu, wypić kawę w Sheratonie, zrelaksować się w Parku Wodnym Sopot lub zwiedzić Muzeum Archeologiczne.
Trójmiasto: weekend w Gdańsku
Aż 48 gdańskich restauracji, kawiarni i barów obniży swoje ceny dla mieszkańców i turystów. W zdrową żywność od lokalnych wytwórców będzie można zaopatrzyć się na „Wolnym Targu” przy ulicy Ogarnej, oczywiście 50% taniej.
Będzie można także „rozsmakować się” w kulturze. Znacznie mniej zapłacimy za bilety między innymi do Opery Bałtyckiej, Polskiej Filharmonii Bałtyckiej czy zwiedzanie stadionu PGE Arena.
Trójmiejskie targi kulinarne
GDAŃSK
W Gdańsku głównym punktem "weekendu za pół ceny" będzie Wielki Targ Kulinarny, który odbędzie się na Długim Targu, przy fontannie Neptuna. Podczas dwudniowej imprezy podpatrzymy zawodowych kucharzy w akcji, przyjrzymy się przygotowaniu regionalnych potraw, a także weźmiemy udział w warsztatach serowarskich i dowiemy się od eksperta slow food, jak robić zdrowe koktajle. Będziemy także mieli okazję spróbować dań mało znanej u nas kuchni żuławskiej. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci, które na na warsztatach nauczą się samodzielnie przygotowywać pożywne śniadania.
GDYNIA: 26-27 WRZEŚNIA
W Gdyni podobna impreza zaplanowana jest na wrzesień. Od 26 do 27 potrwa „Weekend Kulinarny”, podczas którego w wybranych restauracjach będzie można skosztować mini-dań, będących próbką umiejętności tamtejszych szefów kuchni. Program uzupełnią pokazy gotowania, warsztaty kulinarne, emisje filmów, a także questing (rodzaj gry miejskiej) z gotowaniem na żywo.