Co zjeść pod Tatrami?
Kwaśnicę
Dawniej Podhale było jednym z biedniejszy regionów kraju, co miało przełożenie na lokalną kuchnię. Położenie u stóp najwyższych gór w Polsce, oraz surowszy niż na terenach nizinnych klimat również nie miał na nią dobrego wpływu. Ludność zamieszkująca te terany bazowała na składnikach prostych, ale treściwych takich, jak ziemniaki, kasze, kapusta. Wiele z dań serwowanych dawniej w pod Tatrami jada się do dziś, nie tylko w regionalnych karczmach w Zakopanem. Przykładem jest słynna góralska zupa zwana kwaśnicą - nie mylić z kapuśniakiem. Jej podstawowa wersja bazowała jedynie na wodzie, kwaszonej kapuście i ziemniakach. Ta bogatsza, serwowana od święta, gotowana była z dodatkiem baraniny lub wędzonych żeber.
Sery
Ze względu na hodowlę owiec, w której specjalizowali się tatrzańscy górale, w kuchni Podhala wykorzystywano owcze mleko oraz mięso baranie i jagnięce. Z owczego mleka powstają wspaniałe podhalańskie sery - bundz i oscypek, które doczekały się w końcu certyfikatu unijnego o chronionej nazwie pochodzenia. Używa się ich do przygotowywania past do chleba np. awanturki, oraz nadzienia do ciast i pierogów.
Zuwkę
Na bazie serwatki, którą wytwarza się w produkcji sera, przygotowywano też zupy, takie jak zuwka z białym serem. Serwatka służy także jako napój. Wytwarza się z niej doskonale gaszącą pragnienie i pożywną żyntycę.
Bombolki i moskole
Na deser często serwuje się bombolki – pieczone drożdżowe kluski polewane miodem i masłem. Nie sposób nie wymienić także góralskich moskoli, czyli owsianych placuszków, teraz trochę zapomnianych, dawniej bardzo popularnych.
Podhale. Gdzie dobrze zjeść na Podhalu
1. Gazdowo Kuźnia – Zakopane, ul. Krupówki 1, tel. (18) 201 72 01, czynne 12–24.00. Stylizowana karczma góralska w jednym z najstarszych zakopiańskich budynków, wieczorem przygrywa kapela. Dania kuchni podhalańskiej, specjalnością jest golonka w sosie piwnym i pieczona szynka wieprzowa z sosem winnym. Szczególnie dobre są zupy. Dania główne w cenie 20–40 zł.
2. Bar u Gąsienicy - Zakopane, ul. Krupówki 79a, tel. (18) 20 613 83, alternatywa dla drogich zakopiańskich karczm. Kwaśnica z wkładką - 4,50 zł, placki ziemniaczane - 5 zł.
3. Karczma Giewont – Bukowina Tatrzańska, ul. Tadeusza Kościuszki 73, dobre, regionalne jedzenie, talerz kwaśnicy z żeberkiem kosztuje 8 zł. Specjalnością lokalu jest placek po zbójnicku i pstrąg smażony, ale w menu znajdziecie również... pizzę.
4. Kolibecka - Zakopane, rondo Kuźnickie tel.: 018 206 26 35. Ciasna, lecz niezwykle klimatyczna drewniana chatka z kuchnią regionalną; działa od 1986 roku. Chętnie odwiedzana przez TOPR-owców.
5. Wędzarnia oscypków – Bukowina Tarzańska: na Wierchu Kurucowym 21 Stanisław Kuruc wyrabia, wędzi i sprzedaje oscypki, najmniejsze kosztują 2 zł za sztukę.
6. Nosalowy Dwór - Zakopane, ul. Balzera 21d, tel.: 018 201 14 00. Restauracja regionalna i nie tylko. Pyszna grzybowa! Dania smaczne i świeże, sprawna i szybka obsługa.
7. Gazdówka - Zakopane, Strążyska 1. Kuchnia autorska szefa kuchni Sławka Kardasia, który łączy tradycyjne zakopiańskie produkty z nowoczesnymi smakami. Pierogi z bryndzą i pesto bazyliowym - rewelacja (24 zł)!
8. Żabi dwór - Zakopane, ul. Strążyska 28. Miejsce prowadzone przez antykwariusza, pełne obrazów i bibelotów. W karcie znajdują się nawet żabie udka, jednak zestaw obiadowy z zupą i drugim daniem zjemy już za 15 zł. W menu dominują dania klasyczne, serwowane w dużych porcjach.
9. Cafe Piano - Zakopane, ul. Krupówki 63. Miejsce odwiedzane częściej przez zakopiańczyków niż przez turystów. Przy barze siedzi się na huśtawkach, z tyłu znajduje się ogródek. Wściekły pies kosztuje 4,50 zł.
10. Karczma Szymkówka, Bukowina Tatrzańska, ul. Polana Szymkówka. Utrzymana w tradycyjnym góralskim stylu Karczma Szymkówka należy do najpopularniejszych lokali w Bukowinie Tatrzańskiej. Dlatego trzeba liczyć się z kolejką chętnych do stolika. Wnętrze przytulne, z drewnianymi ławami, widoki za oknem - nieziemskie. W menu dania kuchni lokalnej i grzańce.