Kulinarną historię Cypru ukształtowali przede wszystkim Turcy, zamieszkujący północ wyspy, i Grecy, którzy osiedlili się na południu. Swój ślad w tutejszych zwyczajach kulinarnych i menu pozostawili także Brytyjczycy – frytki i fast foodowe przekąski szybko zadomowiły się w barach na wyspie.
Kuchnia cypryjska pełna wpływów tureckich
Zasługą kuchni tureckiej, która zdecydowanie podbiła wyspę, jest wiele dań z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw i bakalii takich, jak rodzynki, migdały, orzechy, daktyle i figi. Przyroda Cypru dodatkowo wzbogaca tutejsze specjały. Wyspa obfituje w drzewa oliwne, przez co cypryjskie dania opierają się głównie na oliwkach i oliwie. Innym popularnym drzewkiem jest szarańczyn strąkowy, który rodzi długie, mięsiste owoce. Produkuje się z nich syrop, służący jako zalewa do przetworów owocowych i dodatek do alkoholi. Słodkim sokiem ze strąków dawniej zastępowano cukier.
Posiłek na Cyprze
Nazwy cypryjskich potraw w tawernach po obu stronach granicy podawane są w trzech językach: greckim, tureckim i angielskim. Posiłek zaczyna się od przystawki (mezes): oliwek, pieczywa z pastami, hummusu, świeżych warzyw, serów. Na Cyprze, tak jak w innych krajach z kuchnią śródziemnomorską, powszechnie jada się fetę, a także halloumi z mleka koziego i owczego. Z tego drugiego przyrządza się m.in. zupę zwaną supa trachanas (trachanas to rodzaj owsianki). Ulubionymi serowymi przekąskami Cypryjczyków, serwowanymi zwłaszcza na południu, są pierożki i paszteciki z ciasta filo, zapiekane z farszami (np. pastą oliwkową lub sezamową).
Kuchnia mało wegetariańska
W odróżnieniu od innych typów kuchni śródziemnomorskiej, np. wysp greckich, Cypryjczycy jadają przede wszystkim dania mięsne; wegetarianie muszą się sporo naszukać, by znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Na stołach królują baranina i jagnięcina, z której przyrządza się słynne kleftiko, czyli mięso zapiekane z warzywami – danie popularne również w Grecji. Na północy jada się kebab – pieczoną na ruszcie baraninę lub kurczaka. Najpopularniejszym mięsnym daniem na Cyprze jest musaka (ziemniaki, bakłażan, mielona baranina lub wieprzowina w przypadku Greków). Wieprzowinę dość powszechnie dusi się w winie i przygotowuję potrawę zwaną afelią.
Ryby i owoce morza na Cyprze
W regionach nadmorskich mamy pewność, że będą świeże. Ryby przeważnie smaży się albo piecze je na ruszcie. Z owoców morza Cypryjczycy zajadają się ośmiorniczkami i kalmarami.
Cypryjskie desery
Są bardzo ważnym elementem jadłospisu; to głównie bardzo słodkie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. Popularne są ciasteczka typu bakława, z orzeszkami i polane miodem, oraz paluszki cypryjskie (dahtyla kipru) – smażone na głębokim oleju, drobne zawiniątka z posiekanymi migdałami, cynamonem i cukrem. Warto spróbować także lodów, które Cypryjczycy często produkują samodzielnie wg. tradycyjnej receptury.