Kuchnie świata

Kolendra i krewetki na słodko? Czym zaskoczą Cię tajskie potrawy

Berlitz, red. AJ, 4.06.2018

Wspólne gotowanie (Tajlandia, kuchnia tajska)

fot.: shutterstock.com

Wspólne gotowanie (Tajlandia, kuchnia tajska)
Lekkie przekąski, leguminy, ciasta i delicje z żółtek w słodkich syropach – w Bangkoku różnorodność (i kaloryczność!) słodyczy jest zadziwiająca. Podstawą tajskich deserów są banany i kokosy, bez tych dwóch składników większość słodkości przestałaby istnieć.

W kuchni tajskiej po głównym posiłku raczej nigdy nie podaje się ciężkich, słodkich dań. Elegancko podawane w małych czarkach desery są z reguły lekkostrawne.

Tajlandia na słodko

Popularny poobiedni przysmak kluay buat chee to kawałki bananów duszone w słodkiej, aromatycznej śmietance kokosowej. Deser podaje się na ciepło.

Mieszkańcy Tajlandii zajadają się również kawałkami kasztana wodnego, którego obtacza się w mące z tapioki. Czerwone kuleczki (thap thim krawb) serwuje się ze słodzoną śmietanką kokosową i lodami.

Na większych targach spożywczych w Bangkoku sprzedawcy zawsze mają do zaoferowania dużo przeróżnych słodkości – od kandyzowanych owoców po leguminy z jajek, cukru palmowego i śmietanki kokosowej. Można je kupić zazwyczaj w formie kostek owiniętych w liście bananowca. To prawdziwe bomby kaloryczne!

NA TEMAT:

Khanom buang
khanom buang

Khanom buang

Wiele słodkich przekąsek w Tajlandii powstaje w zaskakująco pomysłowy sposób ze zwykłych składników. Można zjeść np. kisiel, który swój kuszący smak zawdzięcza... zeszklonej cebuli.

Uliczni sprzedawcy przygotowują słodycze na bieżąco, a potem sprzedają je na pniu w torebkach. Do takich specjałów należą tradycyjne tajskie przysmaki khanom buang, które przypominają chrupiące naleśniki albo tacos. Khanom buang to cieniutkie wafelki wypełnione kokosem, strzępkami żółtka ugotowanego w syropie, cukrowym kremem oraz... słodzonymi suszonymi krewetkami i kolendrą.

Leguminy

Przepyszna legumina sangkhya maphrao awn przyrządzana jest z gęstej śmietanki kokosowej, cukru palmowego i jajek. Wszystkie składniki dusi się w młodym orzechu kokosowym lub w małej dyni.

Khao laam, znane także jako kralan, to kleik ryżowy (z ryżu białego lub czarnego) zmieszany z kokosem, cukrem i czerwoną fasolą albo innym dodatkiem. Gotuje się go w zamkniętych kawałkach bambusa. Ta słodka potrawa popularna jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej

Danie taeng thai nam kati składa się z pokrojonego w kostki melona wymieszanego z lodem i posłodzoną, aromatyzowaną śmietanką kokosową.

Tradycyjny tajski przysmak khanom mo kaeng przypomina budyń ze śmietanki kokosowej i jajek; zagęszczony jest mączką sojową. Występuje w wielu przeróżnych wariacjach na terenie całej Tajlandii.

Kluay khaek to plastry banana umoczone w kokosie i obtoczone w mące, a następnie usmażone na głębokim tłuszczu na chrupko.

Pod słowem katit kryją się lody kokosowe.

Khanom buang
Khanom buang

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.