Dobrą pizzę neapolitańską rozpoznamy po wyrośniętych brzegach, które powstają dzięki sposobowi formowania placka. Pizzaiolo rozciąga ciasto od środka na zewnątrz, co powoduje powstawanie bąbli powietrza na brzegach. Po upieczeniu tworzy się charakterystyczny chrupki rant. Ciasto jest cieniutkie i sprężyste, a środek wilgotny, więc kawałki najłatwiej jeść, rolując je.
Gdzie szukać najlepszej pizzy w Neapolu?
NA TEMAT:
TOP 5 pizzerii w Neapolu
1. L’Antica Pizzeria da Michele
W menu tylko margherita i marinara, ale prostota i jakość są podstawą 150-letniej sławy tego miejsca. Czeka się bardzo długo, dlatego warto zajrzeć tu w godzinach sjesty (między 16 a 19). W niedziele zamknięte. Via Cesare Sersale 1.

2. Pizzeria Gino e Toto Sorbillo
Organiczna mąka i dodatki gwarantują najwyższy poziom. Knajpkę można rozpoznać po niebiesko-białym daszku i... kolejce. Via dei Tribunali 32.
3. Pizzeria Da Attilio
Świetna pizza neapolitańska dla niecierpliwych. Lokal znajduje się w Quartieri Spagnoli, nieopodal gwarnego i malowniczego targowiska. Via Pignasecca 17.
4. Pizzeria Di Matteo
Restauracja z długą tradycją, przyjacielską obsługą i swojskim wnętrzem. Duży wybór rodzajów pizzy wprost z opalanego drewnem pieca. W niedziele tylko do 15. Via dei Tribunali 94.
5. Palazzo Petrucci Pizzeria
To miejsce polecane przez samych neapolitańczyków. Brak kolejek, dobra pizza, a za dopłatą widok z tarasu na dachu pałacu. Piazza S. Domenico Maggiore 5/6/7.