Na śniadanie Włosi jadają zwykle rogalik z marmoladą i do tego cappuccino. W południe focaccia lub kawałek pizzy plus małe espresso. A gdzie podziała się włoska kultura stołu i ucztowania? - zastanawiają się zdziwieni turyści podczas pierwszego dnia wakacji we Włoszech. Wystarczy jednak poczekać do wieczora, by zobaczyć ją w całej okazałości. Im bliżej zachodu słońca, tym więcej restauracji i trattori ożywa. Nakrycia powoli pojawiają się na stolikach, za którymi zasiadają już pierwsi goście. Choć każdy Włoch dałby się pokroić za to, że najlepiej na świecie gotuje jego mama, większość uwielbia stołować się poza domem. Kelnerzy nie kwapią się z przyjmowaniem zamówień. Bez słowa stawiają na stoliku butelkę wody i zostawiają nam czas do namysłu. Jedzenie jest we Włoszech zbyt poważną sprawą, by spieszyć się z wyborem.
Same posiłki przyrządza się jednak szybko. Gorąca pizza trafia na stół zwykle w kilka minut od chwili złożenia zamówienia. Półmisek pachnącego spaghetti jeszcze szybciej. Najlepsze dania to zazwyczaj te najtańsze i najprostsze. Nawet sama mozzarella podana z sałatką z rukoli może być wyśmienitym daniem.
Ulubione smaki Włoch (i świata) powstały z połączenia kilku podstawowych składników. Przepisy często nie zmieniały się przez całe lata. Po co kombinować przy czymś, co jest już dobre i sprawdzone? W końcu w jedzeniu nie chodzi tylko o samo jedzenie. To przecież pretekst, żeby się spotkać i spędzić cały wieczór na rozmowie. Na tym polega włoskie dolce vita.
Restauracje na Campo di Fiori w Rzymie, fot. shutterstock.com
Gdy będziecie we Włoszech, szukajcie więc nie wykwintnych lokali z długą kartą dań, a niewielkich knajpek z prostym menu. Tam najłatwiej poczuć tę radość życia, która zaczyna się od pysznego jedzenia. Oto lista 10 włoskich smaków, których warto spróbować podczas wakacji we Włoszech. Przygotowana została przez szefa kuchni z restauracji La Dolce Vita mieszczącej się na Starym Mieście w Warszawie. Znajdziemy tu dania, za które kochamy włoską kuchnię i wina pochodzące z Piemontu. Nad wszystkim unosi się zapach śródziemnomorskich ziół i oliwek.
Wnętrze restauracji La Dolce Vita, fot. materiały prasowe