Siesta Trattoria – Wrocław
O lokalu: Ojciec właścicielki jest rodowitym Włochem i to on zaszczepił w niej pasję do tradycyjnej kuchni włoskiej. – Rano prowadził mnie do ogrodu, garściami zrywał zioła, rozcierał je w ręku między palcami i kazał zgadywać: bazylia, tymianek czy rozmaryn? – wspomina właścicielka na oficjalnej stronie restauracji.
W trattorii nieustannie słychać wesoły gwar, muzykę, śpiewy i pobrzękiwanie talerzy. Panuje tu prawdziwie włoska atmosfera.
Co zamówić: Składniki niezbędne do przygotowania tradycyjnych potraw sprowadzane są z Włoch, dzięki czemu mamy pewność, że smak nie jest „podrabiany”. Serwowane tu dania cechuje prostota, mówi się przecież, że najlepsze włoskie potrawy są połączeniem trzech, czterech składników. Warto skusić się na owoce morza m.in. risotto z krewetkami czy małże w sosie ze świeżych pomidorów. Ceny pizzy wahają się od 14,50 zł do 24,50 zł. Dzieci z pewnością skusi pizza z Nutellą.
Kontakt: Z zewnątrz restauracja wygląda dość niepozornie, mieści się przy ul. Ślicznej 22a/5. Warto wcześniej zarezerwować stolik.
www.siestatrattoria.pl
Ristorante Tesoro – Sopot
O lokalu: Bardziej włosko w Polsce być już nie może – miejsce gwarne i zawsze pełne ludzi. Z głośników leci włoska muzyka, obsługa mówi po polsku i po włosku, szefami kuchni są Włosi, ale co najważniejsze – jedzenie w Tesoro też jest naprawdę włoskie. Waścicielom restauracji bliska jest idea slow food, dlatego posiłki się tu celebruje.
Co zamówić: Oprócz stałego menu, co piątek ok. godziny 17 pojawia się nowa karta tygodnia. Dania bazują na produktach sezonowych i nawiązują do kolejnych regionów Włoch. Oprócz pizzy (od 19,50 zł) i makaronów (od. 24,50 zł) pojawiają się przyrządzane w różny sposób owoce morza.
Kontakt: Latem niewielki biały budynek na rogu Polnej i Bitwy pod Płowcami powiększa się o ogródek. Można wtedy usiąść przy stolikach pod parasolami. Rezerwacje z min. tygodniowym wyprzedzeniem.
www.restauracjatesoro.pl
Fot. Shutterstock.com
Dolce Vita – Międzyzdroje
O lokalu: Restauracja czynna jest sezonowo do końca października. Właściciele przez 4 lata pracowali w lokalach we Włoszech i przywieźli garść sprawdzonych, tradycyjnych przepisów.
Co zamówić: Większość produktów sprowadzanych jest z Włoch, a już obowiązkowo wszystkie sery m.in. gorgonzola dodawana do makaronu rigatoni. Specjalnością Dolce Vita są mięsa, choć warto skusić się również na ryby i owoce morza. Dla ochłody można tu przyjść na świeżo wyciskane soki owocowe.
Kontakt: Restauracja znajduje się przy Placu Neptuna 6b.
Restauracja Il Caminetto – Warszawa
O lokalu: To rodzinna trattoria, czyli miejsce z założenia mniej oficjalne niż restauracja. Z zewnątrz niepozorny lokal serwuje jedne z najlepszych w Warszawie dań kuchni włoskiej, a dokładnie z Umbrii, skąd pochodzi właściciel Il Caminetto. O smak potraw troszczy się jego matka, nazywana tutaj „mamma Gabriella”.
Co zamówić: Zaczynamy od antipasti (przystawki). Można skosztować np. carpaccio z ośmiornicy (32 zł). Wybierać można też spośród 21 rodzajów świetnej pizzy na cieniutkim cieście w cenie od 22 do 39 zł. Najdroższa jest Regina z łososiem i pastą truflową. Na miejscu robione są domowe makarony w najróżniejszych wariantach.
Kontakt: Trattoria znajduje się na Saskiej Kępie przy ul. Zwycięzców 46.
www.ilcaminetto.pl
Restauracja Aqua e vino – Kraków
O lokalu: Właściciele restauracji pochodzą z Wenecji. Francesco zajmuje się jedzeniem, Roberto jest znawcą win. W restauracji nie jest tanio. Przychodzi tu jednak wielu Włochów, których obecność gwarantuje, że kuchnia jest dobra i tradycyjna.
Co zamówić: Miejsce polecamy w szczególności fanom owoców morza. Specjalnością lokalu są pappardelle (szerokie wstążki makaronu) z krewetkami i borowikami (41 zł) i filety z dorady z krewetkami i małżami św. Jakuba (59 zł). Większy wybór świeżych ryb i owoców morza serwowany jest od czwartku do niedzieli. Obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest wino sprowadzane z włoskich winnic. W restauracji nie ma pizzy, są za to doskonałe desery.
Kontakt: Położona przy krakowskim Rynku przy ul. Wiślanej 5/10.
www.aquaevino.pl
Fot. Shutterstock.com
Restauracja Bella Napoli – Warszawa
O lokalu: Z zewnątrz wygląda jak kolejna osiedlowa pizzeria, gdzie wszystko polewa się keczupem. Jednak za sprawą właściciela Enzo Rossiego, który od 14 roku życia najpierw we Włoszech, teraz w Polsce, pracuje w gastronomii, miejsce słynie ze świetnej pizzy na cienkim, kruchym cieście.
Co zamówić: Obowiązkowo pizzę, jest ich tu 34 rodzaje, od Marinary z sosem pomidorowym, czosnkiem i oregano za 15 zł, po Milanese z gorgonzolą, szynką parmeńską i rukolą za 31 zł. Lista makaronów też jest imponująca: ponad 20 rodzajów w cenie od 18 do 29 zł.
Kontakt: W Warszawie istnieją już cztery lokale Bella Napoli. Enzo Rossi ma w planach otwarcie kolejnych, miejmy nadzieję, że nie kosztem jakości.
www.bellanapoli.com.pl
Suszone pomidory – Poznań
O lokalu: Restauracja Suszone pomidory serwuje przysmaki kuchni włoskiej. Produkty zawsze są świeże, rośliny i zioła pochodzą z własnego ogródka, a wędliny z własnej wędzarni. W końcu motto lokalu brzmi: „W zgodzie z naturą”.
Co zamówić: W Suszonych pomidorach można spróbować m.in. pizzy z karmelizowanymi burakami i kozim serem (27 zł); z mascarpone, szynką parmeńską i figami (28 zł) lub z... oscypkiem i żurawiną (27 zł). Wybór makaronów również nie rozczarowuje. W menu takie perełki jak pappardelle z organiczną dynią, ricottą i szałwią (19 zł) lub spaghetti z wegańskim pesto (18 zł).
Kontakt: Restauracja jest zamknięta w poniedziałki. Znajduje się przy ul. św. Czesława 13.
www.suszonepomidory.com