Unikalna kuchnia galicyjska
Stolicą regionu od wieków jest Kraków, który podobnie jak cała Małopolska doświadczył wielu zawirowań politycznych i administracyjnych. Ziemie regionu w czasach jego świetności sięgały aż do Kijowa. W okresie zaborów Małopolska została podzielona: cześć została w Królestwie Polskim, a południe trafiło do zaboru austriackiego i zmieniło nazwę na Galicja. W tej części znalazł się Kraków, a także Ruś Czerwona i Podole. Obszar ten, ze względu na mieszkającą tam ludność ukraińską i żydowską, a także silne wpływy austriackie i węgierskie, wykreował bardzo charakterystyczną kuchnię galicyjską.
NA TEMAT:
Potrawy żydowskie i austriackie
Pod dużym wpływem kuchni austriackiej oraz wykwintnego Wiednia był Kraków. Tutaj właśnie po raz pierwszy zaczęto serwować jaja po wiedeńsku, a także sznycel oraz sernik wiedeński. Dania te na stałe przyjęły się w krakowskiej kuchni. Zachowało się również wiele z dań kuchni żydowskiej, jak choćby bułeczki drożdżowe zwane bajglami. Kuchnia krakowska, która wytyczała w tym regionie nurt kuchni miejskiej, stworzyła także swoje receptury na potrawy charakterystyczne dla całej Polski. Przykładem są flaczki po krakowsku – zupa, która w każdym regionie przygotowywana jest w szczególny sposób, czy też kaczka faszerowana, tutaj serwowana z grzybami.
Polecane restauracje w KrakowieNajlepszy wybór - Restauracja Wierzynek Założona w 1364 r. restauracja jest najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o dania stricte regionalne (ceny dań: od 50–90 złotych). www.wierzynek.com.pl Tanie jedzenie - Pod Wawelem Kompania Kuflowa Restauracja stylizowana na XIX- -wieczne jadłodajnie. Pyszna golonka i kluski śląskie w rozsądnej cenie. Za główne danie zapłacimy ok. 20 zł. Restauracja ma duży, całoroczny ogródek wzdłuż zabytkowych krakowskich plant, w lecie cień drzew daje przyjemny chłód i można spędzić tu kilka chwil, jedząc, pijąc i podziwiając równocześnie Zamek Królewski. www.podwawelem.eu Ekskluzywny wybór - Pod Baranem Godna polecenia ze względu na atmosferę i wyśmienitą regionalną kuchnię. Każde danie jest przygotowywane „indywidualnie”, na zamówienie klientów. Jakość nie oznacza, że w Pod Baranem zbankrutujemy. Średnia cena całego obiadu to wydatek około 50 zł. Właściciele lokalu prowadzą także doskonały To Tu Hostel. www.podbaranem.com |