24 maja (piątek) w trzech polskich miastach odbędzie się Noc Restauracji - prawdziwe święto wszystkich miłośników kulinarnych spotkań do późnych godzin nocnych. W tym roku motywem przewodnim imprezy są dania regionalne. W projekcie weźmie udział ponad 60 renomowanych restauracji z Poznania, Białegostoku oraz Gdańska, które na tę noc przygotowały specjalne menu oraz pokazy kulinarne szefów kuchni. Na uczestników Nocy czekają także liczne konkursy.
Każda z restauracji będzie otwarta od godziny 19:00, do co najmniej 2:00 lub ostatniego gościa. Tej nocy zaserwują one dania ze specjalnego Nocnego Menu. Pojawiające się w nich pozycje będą także atrakcyjniejsze cenowo niż na co dzień. Przede wszystkim będą to popisowe potrawy, które w wielu miejscach czerpią z lokalnej tradycji. Motywem przewodnim Nocy Restauracji 2013 jest bowiem odczarowanie regionalnych składników kulinarnych. W każdym lokalu odbędzie się pokaz kulinarny na żywo. Szefowie kuchni we wszystkich trzech miastach odwołają się do tego, co najlepsze w produktach dostępnych w danym regionie. Podczas live cooking szef kuchni wykona popisowe danie oraz opowie o swoich kulinarnych inspiracjach. Restauracje przegotowały także liczne atrakcje dla uczestników. Imprezie towarzyszą konkursy organizowane na stronie internetowej i profilu facebook, w których można wygrać ponad 100 wejściówek do restauracji.
W wydarzeniu uczestniczą wyselekcjonowane, autorskie restauracje z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. W Białymstoku i Poznaniu będą to przede wszystkim lokale na co dzień działające wspólnie w ramach szlaków kulinarnych – Białostockiego Szlaku Kulinarnego i Kulinarnego Poznania. W Gdańsku impreza będzie elementem szerszego projektu promującego miasto przez pryzmat nowoczesnej kultury kulinarnej czerpiącej z tradycji, realizowanego pod hasłem Rozsmakuj się w Gdańsku.
Poznań
W Poznaniu przed Nocą Restauracji 2013 zaplanowano serię warsztatów prowadzonych przez szefów kuchni, w których stworzone zostaną wyjątkowe dania w oparciu o regionalny produkt. Partnerem przy organizacji tego przedsięwzięcia jest Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy Poznań. Podczas czterech spotkań uczestnicy zajmą się kolejno przygotowaniem nowatorskich dań z wielkopolskiej jagnięciny, wieprzowiny złotnickiej, wołowiny pochodzącej z Wielkopolski oraz z królika i drobiu z regionu. Warsztaty będą organizowane w ramach Akademii Kulinarnego Poznania. Udział w czterech wymienionych spotkaniach będzie nieodpłatny. Zaproszenia będzie można zdobyć w konkursach realizowanych przez Kulinarny Poznań i patronów medialnych.
Białystok
W Białymstoku składnikami dań będą produkty pochodzące z Suwalszczyzny, Puszczy Białowieskiej i podlaskiego rolnictwa. Będą to zarówno owoce lasu, świeże ryby słodkowodne, jak i unikatowe na skalę światową mięso z żubra. Restauratorzy liczą, że w tegorocznej edycji uda się zwrócić uwagę na niedocenione produkty gastronomiczne pochodzące z ich regionu, które są podstawą kuchni wielu białostockich lokali. Noc Restauracji 2013 w Białymstoku skierowana jest nie tylko do mieszkańców miasta, a także do warszawiaków i turystów z całej Polski, którzy dzięki poprawiającej się dostępności komunikacyjnej Białegostoku mają do niego z roku na rok bliżej.
Gdańsk
W Gdańsku, podczas Nocy Restauracji będzie można poznać bliżej kuchnię restauracji autorskich, kreatywnie nawiązujących do bogatych tradycji kulinarnych miasta. Mocny akcent zostanie położony na bogactwa Bałtyku, czyli ryby morskie oraz Kaszub w tym tradycyjnego rolnictwa i owoców lasu. Poznać będzie można też ekologiczne produkty, takie jak mięso kapłona, czyli koguta hodowanego w specjalny sposób. W stolicy Pomorza Noc Restauracji będzie też pierwszym krokiem do stałej współpracy restauratorów w ramach gdańskiego szlaku kulinarnego. Od niedawna restauracje z Gdańska wygrywają prestiżowe ogólnopolskie konkursy i są wskazywane jako najlepsze w Polsce. Oferta pokazów kulinarnych i dań z Nocnego Menu będzie wyjątkową okazją dla mieszkańców Trójmiasta, żeby zobaczyć w akcji utalentowanych szefów kuchni.