Baba i kiszka - najlepsze dania z ziemniaków
Do najbardziej popularnych i bardzo smacznych potraw zieniaczanych z kuchni Podlasia zaliczamy babę i kiszkę ziemniaczaną. Ponadto z ciasta na bazie tartych surowych ziemniaków przygotowuje się kołduny z mięsem. Przypominają swoim wyglądem i smakiem wielkopolskie pyzy i oczywiście są okraszane skwarkami. Podlasie to także kraina słynnego w całym kraju sękacza – ciasta pieczonego nad ogniem. Do przygotowania ciasta na duże sękacze, wypiekane np. na wesela i święta, wykorzystuje się nawet do kilkudziesięciu jaj.
NA TEMAT:
Kindziuk i przysmaki Podlasia
W kuchni podlaskiej, ze względu na wpływy kuchni kresowej, wytwarza się słynną również na Litwie wędlinę o nazwie kindziuk. Kolejnym wędliniarskim przysmakiem jest kiełbasa suszona. Ponadto kuchnia Podlasia bazuje na składnikach pozyskanych z natury, takich jak grzyby i jagody. Tutaj także produkuje się tradycyjną polską wódkę żubrówkę, której nieodzownym elementem i znakiem rozpoznawczym jest źdźbło trawy z Puszczy Białowieskiej.
Polecana restauracjaBar Astoria Ceny jak w barze mlecznym, miły wystrój, duży wybór potraw, w tym także regionalnych. Za 10 zł można się porządnie i smacznie najeść, ul. Henryka Sienkiewicza 4, www.astoriacentrum.pl |