Pierekaczewnik, babka i kiszka ziemniaczana
Prawdziwym hitem jest tu pierekaczewnik. To potrawa najczęściej serwowana przez Dżanettę Bogdanowicz w gospodarstwie agroturystycznym Tatarska Jurta. Pierekaczewnik jest daniem tatarskim - wielowarstwowym ciastem makaronowym z mięsem, serem lub grzybami. W gospodarstwie Dżanetty Bogdanowicz spróbować można także peremiaczy, czyli tatarskich pieczonych pierogów, lub np. kryszonki - jednogarnkowej potrawy z warzywami i jagnięciną.
Kuchnia regionu Puszczy Knyszyńskiej jest odzwierciedleniem wielokulturowości terenu. Tak jak mieszały się narodowości, wyznania i kultury, tak samo wymieszały się tu smaki kuchni polskiej, tatarskiej, litewskiej, żydowskiej i rosyjskiej. Koniecznie trzeba też spróbować babki i kiszki ziemniaczanej. W skład obu tych potrawy wchodzą tarte ziemniaki mieszane tradycyjnie z mięsem wieprzowym. Kiszka i babka różnią się od siebie głównie kształtem. Potrawy zyskały taką sławę, że w Supraślu organizowane są nawet Mistrzostwa Świata w ich pieczeniu!
NA TEMAT:
Kołduny z mięsem, sękacze
Z ciasta na bazie tartych surowych ziemniaków przygotowuje się kołduny z mięsem. Przypominają swoim wyglądem i smakiem wielkopolskie pyzy i oczywiście są okraszane skwarkami. Podlasie to także kraina słynnego w całym kraju sękacza – ciasta pieczonego nad ogniem. Do przygotowania ciasta na duże sękacze, wypiekane np. na wesela i święta, wykorzystuje się nawet do kilkudziesięciu jaj.
Dodatki
W kuchni podlaskiej, ze względu na wpływy kuchni kresowej, wytwarza się słynną również na Litwie wędlinę o nazwie kindziuk. Kolejnym wędliniarskim przysmakiem jest kiełbasa suszona. Ponadto kuchnia Podlasia bazuje na składnikach pozyskanych z natury, takich jak grzyby i jagody. Tutaj także produkuje się tradycyjną polską wódkę żubrówkę, której nieodzownym elementem i znakiem rozpoznawczym jest źdźbło trawy z Puszczy Białowieskiej.