GRECJA

Grecy nieustannie zaskakują. Na tej wyspie można odwiedzić muzeum... przetworów pomidorowych

kt, 29.02.2016

Muzeum Przemysłowej Produkcji Pomidorów na Santorini

fot.: materiały prasowe

Muzeum Przemysłowej Produkcji Pomidorów na Santorini
Mają grubszą skórkę, są słodsze i bardziej czerwone niż inne pomidorki koktajlowe. Tomataki Santorini rosną tylko na tej greckiej wyspie i są tutaj jednym z największych przysmaków. Historię ich uprawy i przetwórstwa można poznać w nowoczesnym Muzeum Przemysłowej Produkcji Pomidorów.

Grecka wyspa Santorini słynie z nietypowej odmiany pomidorków koktajlowych – tak słodkich i mięsistych nie ma nigdzie indziej na świecie.

Tradycja uprawy Tomataki Santorinis jest bardzo długa. Bez nich kuchnia tej wyspy greckiej byłaby zdecydowanie uboższa. Grzechem byłoby opuszczenie Santorini bez skosztowania tradycyjnej pasty bertes, przyrządzanej ze słynnych pomidorów i serwowanej w niemal każdej tawernie.

NA TEMAT:

W 1915 roku Dimitrios Nomikos zaczął produkować pastę pomidorową w niewielkim zakładzie w wiosce Messaria w centralnej części Santorini. W 1945 roku jego syn, George Nomikos założył fabrykę na w miejscowości Vlychada, na południowym wybrzeżu wyspy. Została ona przekształcona w nowoczesne Muzeum Przemysłowej Produkcji Pomidorów.

Wśród zbiorów zobaczymy m.in. maszyny przetwórcze z końca XIX wieku, ręcznie pisane księgi rachunkowe oraz dawne narzędzia. Poznamy również nieco lepiej historię tej greckiej wyspy i jej tradycje.

Wyspy greckie. Muzeum Przemysłowej Produkcji Pomidorów na Santorini

Fot. Materiały prasowe

Przetwórstwo, niegdyś tak istotne w życiu mieszkańców Santorini, zeszło dziś na dalszy plan. Turystyka okazała się znacznie bardziej lukratywnym biznesem.

Rodzina Nomikos zmuszona była przenieść swoje zakłady w inne części Grecji, do Turcji i Bułgarii.

W muzeum znajduje się sklep, w którym można kupić tradycyjne rękodzieło, biżuterię, książki, płyty z lokalną muzyką oraz regionalne przysmaki od niewielkich producentów. Zaopatrzymy się tu również w produkty sygnowane nazwiskiem Nomikos.

Wyspy greckie. Muzeum Przemysłowej Produkcji Pomidorów na Santorini

Fot. Materiały prasowe

Muzeum otwarte jest od wtorku do niedzieli w godz. 10:00-16:00. Wstęp kosztuje 3 euro. Dzieci do 12 roku życia zwiedzają za darmo.

Po wizycie w tym niezwykłym miejscu, Tomataki Santorinis na pewno będą smakować jeszcze lepiej. O ile to w ogóle możliwe!

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.