Gdzie: Galway, zachodnie wybrzeże Irlandii
Kiedy: 25-28.09
Wielu Polaków nie gustuje w owocach morza, gdyż w dzieciństwie nie widywali takiego jedzenia w swoich lodówkach. Przywyknąć do nowości nie jest wcale łatwo, chyba że wykonamy skok na głęboką wodę i pojedziemy nad sam ocean. W irlandzkim Galway ostrygi to właściwie chleb powszedni. W ostatni weekend września nad wodami zatoki stanie ogromny festiwalowy namiot, wypełniony charakterystycznym morskim aromatem, gdzie za dnia odbywać się będą degustacje i pokazy kulinarne, a wieczorem uroczyste imprezy. Gwoździem programu będą mistrzostwa świata w otwieraniu ostryg, w których zmierzy się kilkuset amatorów tej wcale niełatwej kulinarnej umiejętności.
NA TEMAT:
Spróbuj koniecznie: Najbardziej znanym irlandzkim hitem eksportowym jest oczywiście ciemne piwo Guinness, które niestety źle znosi podróżowanie, dlatego najlepiej smakuje (i najbardziej pieni się) na Zielonej Wyspie. Poza owocami morza, których na festiwalu będzie w bród, warto spróbować typowych dla Irlandii dań z baraniny, najczęściej spotykanym jest tradycyjny gulasz (irish stew).
Dojazd: Ryanair do Dublina ze wszystkich polskich lotnisk od 350 zł + autobus do Galway (18 €).
Cena: Gala otwarcia 40 €, mistrzostwa świata w otwieraniu ostryg 70 €, bal przebierańców € 95.