Gdzie: Alba, Włochy.
Kiedy: 11.10-16.11.
Trufla biała nazywana bywa piemoncką, bo właśnie w tym regionie rośnie najliczniej i osiąga największe rozmiary. Najwyższe na świecie są także ceny tego unikalnego grzyba – oscylują wokół 4-5 tys. € za kilogram! Przyczyną jest rzadkość jego występowania, trudność w pozyskiwaniu (trufla rośnie pod ziemią w korzeniach drzew), ale też niezwykle charakterystyczny smak i aromat tych grzybów. Jedynym czasem, gdy ich ceny spadają, jest trwająca ponad miesiąc impreza Fiera del Tartufo Bianco w Albie, kiedy podczas pięciu kolejnych weekendów można ją nabyć prosto od miejscowych hodowców. Wydarzenie to jest także okazją do celebrowania kulinarnego bogactwa i tożsamości regionu. Festiwalowi towarzyszą jarmarki lokalnej żywności i degustacje wina, a także tradycyjny wyścig osłów i rekonstrukcje średniowiecznych zabaw.
Spróbuj koniecznie: W Piemoncie szukajmy przede wszystkim dań z truflami – dobrze komponują się z jajkami, makaronami, sosami śmietanowymi. Region ten słynie też z winnic. Produkuje się tu znane w całej Europie mocne i cierpkie czerwone wina Barolo i Barbaresco. Wielkim kulinarnym atutem Piemontu jest także ser pleśniowy Gorgonzola.
Dojazd: Lot do Mediolanu od 300 zł (Wizz Air i Ryanair) lub ok. 750 zł (LOT) + pociąg do Alby (od 25 €, www.trenitalia.com). Cena: Wstęp bezpłatny.
NA TEMAT: