Przysmaki kuchni włoskiej
Z północy na południe Włoch snują się zapachy wybornych dań kuchni włoskiej – tortellini, lasagni, ravioli, rozmaitych makaronów i serów. Szczególnie te ostatnie nadają potrawom specyficzny smak. Kto choć raz miał okazję spróbować, nie zapomni smaku mozzarelli z Kampanii ani dojrzewającej w Lombardii gorgonzoli.
Kuchnia Półwyspu Apenińskiego ma pewne cechy wspólne – jest nią między innymi zamiłowanie do warzyw. Do Polski sprowadziła je w 1518 roku właśnie z Włoch żona króla Zygmunta Starego, Bona Sforza. Dzięki niej poznaliśmy włoski smak zieleniny i nazwaliśmy ją „włoszczyzną”. Najczęściej spożywanymi warzywami w kuchni włoskiej są pomidory, cebula i czosnek. Są one podstawą wielu sosów i zup np. minestrone. Warto pamiętać też o wszelkiego rodzaju przyprawach takich, jak oregano czy bazylia oraz o szlachetnej oliwie, która jest chlubą włoskiego Południa.
Włosi to również mistrzowie deserów. Do najsłynniejszych zaliczamy wywodzące się z Toskanii tiramisu oraz pannę cottę (gotowaną śmietankę) serwowaną głównie na północy Włoch (Piemont, Emilia-Romania). Najbardziej rozpoznawalnym na świecie włoskim przysmakiem są jednak lody.
Włoskie wina
Czym jednak byłaby włoska kuchnia bez wina? Tak samo jak receptury wytwarzania serów różnią się w zależności od regionu, tak winnice włoskie posiadają swoje własne przepisy na wspaniałe wina znane na całym świecie. Obecnie Włochy uznane są za jednego z największych producentów tego trunku. Dość duże zróżnicowanie klimatu w poszczególnych regionach, począwszy od gorącego południa, a skończywszy na chłodniejszej północy, pozwala na uprawę różnych winorośli będących podstawą białych i czerwonych win. Najsłynniejsze regiony znane z własnej produkcji to Piemont ze swoim Barolo, Kalabria znana z Gravello czy też Toskania i tamtejsze wino Chianti.
Włoska kultura kojarzy się z radością, miłością i słońcem, ale kuchnia tego kraju zasługuje na szczególne traktowanie i wyróżnienie, bon appetito!