Mieszkańcy Armenii pieczołowicie przygotowują się do Świąt Wielkanocnych. Już na początku postu zasiewają ziarna soczewicy, tak by zdążyły wyrosnąć do Wielkanocy. Na stole, oprócz świątecznych potraw i jajek pojawia się tradycyjny chlebek, zwany cheorek. Ormianie wierzą bowiem, ze gdy Matka Boska stała pod krzyżem Chrystusa, miała przy sobie chleb, który został zabarwiony na czerwono przez krew Zbawiciela.
Niedzielę Palmową Ormianie obchodzą bardzo podobnie do nas. Przygotowują ozdobne palemki, wykonane ze gałązek wierzby, skrawków materiału oraz świeczek.
W Niedzielę Wielkanocną mieszkańcy Armenii pozdrawiają się słowami: Chrystus Zmartwychwstał!, co w języku staroormiańskim brzmi: Kristos harjaw i mereloc.
Popularnym zwyczajem jest zasiewania soczewicy w doniczkach w momencie rozpoczęcia Wielkiego Postu, tak by podczas świąt soczewica była już zielona i wyrośnięta.
Miejscowa legenda mówi, że kiedy Matka Boska stała pod krzyżem Chrystusa, miała przy sobie chleb i jajka zawinięte w chustę. Krew Chrystusa i łzy Matki Boskiej zabarwiły jajka i chleb na czerwono. Dlatego też Ormianie farbują jajka właśnie na czerwono. wypiekają też tradycyjne pieczywo, zwane cheorek. Na pamiątkę tego wydarzenia kobiety zakrywają głowy chustkami przed wejściem do kościoła.
NA TEMAT: