W piątym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Relax" w Chełmie. Zmieniła ją w restauracje "Lwów" i zachwyciła mieszkańców Chełma pysznym ukraińskim barszczem z kulebiakami. Zobacz, jak przygotować tę zupę w domu.
Barszcz ukraiński Magdy Gessler- składniki
3 litry soku wyciśniętego ze świeżych buraków
2 litry soku z pomidorów (bez pestek)
wędzonka (wędzone kości dzika lub wędzone żeberka)
ocet jabłkowy
sól
pieprz
czosnek
kwiat kopru
lubczyk
wczesne polskie jabłka (kwaśne)
Barszcz ukraiński Magdy Gessler - sposób przygotowania
Z wędzonki (kości dzika lub wędzone żeberka) gotujemy w dużym garnku wywar. Gotujemy wędzonkę w wodzie na małym ogniu aż wywar stanie się esencjonalny. Do przygotowania barszczu potrzebne jest 2 litry wywaru.
Następnie dodajemy do wywaru 2 litry soku z pomidorów i 3 litry soku ze świeżych buraków. Całość podgrzewamy do temperatury 90 st. C i hartujemy octem jabłkowym. Dodajemy kwiat kopru, sól, pieprz, czosnek i kilka kwaśnych jabłek.
Gotujemy jeszcze przez chwilę. Barszcz jest gotowy do podania. Życzymy smacznego!