W sobotę Jarmark Bożonarodzeniowy w Warszawie otworzą Dni Słowacji. Na Rynku Starego Miasta przez najbliższych 9 dni spróbujemy najlepszych smakołyków kuchni słowackiej i dowiemy się, gdzie spędzić urlop na Słowacji.
Wszyscy, którzy odwiedzą w najbliższych dniach Jarmark Bożonarodzeniowy na warszawskiej starówce będą mieli szanse przyjrzeć się bliżej kulturze i ofercie turystycznej naszych południowych sąsiadów. Na otwarcie organizatorzy zapraszają do spróbowania pierników doświadczonej piekarki Julii Masnicowej, a w weekend zamykający Dni Słowackie 2-4 grudnia zachęcają do rozgrzania się przy folkowych rytmach Kapeli Kandracovcy. Przez cały czas trwania imprezy będziemy mieli okazję obserwować kulinarne popisy kucharzy z Bardejova i konsumować ich efekty.
Łącznie na 26 listopada na Rynku Starego Miasta stanie ponad 70 stoisk z produktami okazjonalnymi nawiązujących do staropolskiej tradycji świętowania Bożego Narodzenia. Oferowane będą świąteczne wypieki, wędliny, sery i pieczywo regionalne. Znajdą się także słodycze, piróg biłgorajski i serki góralskie. Na miejscu dostępne będą produkty, które mogą okazać się dobrym pomysłem na prezenty: wyroby rękodzieła, bogaty wybór biżuterii, przedmiotów z bursztynu, ceramiki i szkła artystycznego. Ponadto ręcznie robione lampy, obrusy, ubiory góralskie, akcesoria świąteczne a nawet naczynia kuchenne. Głodni skosztują dań kuchni węgierskiej, polskiej i litewskiej. Dla dzieci będzie nostalgiczna karuzela i choinka z szopką, dla dorosłych pokazy sztuki kowalskiej i wyrobu świec. Jarmark potrwa do 8 stycznia.
Więcej: www.jarmarkbozonarodzeniowy.org