Aktualności

Gicz cielęca duszona w cebuli i czosnku Magdy Gessler - Przepisy z Kuchennych Rewolucji

gicz cielęca, mieso, potrawa

fot.: shutterstock

gicz cielęca, mieso, potrawa
W szóstym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Euforia" w Ciągowicach. Zmieniła jej nazwę  na "Spichlerz" a sztandarową potrawą lokalu uczyniła gicz cielęcą. Zobacz, jak przygotować ją w domu.

W szóstym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Euforia" w Ciągowicach. Zmieniła jej nazwę  na "Spichlerz" a sztandarową potrawą lokalu uczyniła gicz cielęcą. Zobacz, jak przygotować ją w domu.

GICZ CIELĘCA DUSZONA W MŁODEJ CEBULI I CZOSNKU - NIEZBĘDNE SKŁADNIKI

30 dag młodej cebuli

5 ząbków czosnku

1 kg giczy cielęcej

sól, pieprz

GICZ CIELĘ CA DUSZONA W MŁODEJ CEBULI I CZOSNKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początku gicze należy dokładnie oczyścić i umyć. Kiedy wyschną, smażymy je na patelni (do smażenia bez tłuszczu). Wystarczy lekko zrumienić gicz z obu stron. Następnie mięso przekładamy do rondla, solimy i pieprzymy i dolewamy niewielką ilość gorącej wody.

Cebulę kroimy w drobna kostkę, przeciskamy czosnek przez wyciskarkę i dodajemy do mięsa.

Gicze dusimy, dolewając wody w miarę potrzeby. Mięso powinno stać się miękkie, ale nie odpadać od kości. W "Spichlerzu" mięso jest podawane razem z kością, postawione pionowo na talerzu w towarzystwie klusek śląskich.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.