W szóstym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Euforia" w Ciągowicach. Zmieniła jej nazwę na "Spichlerz" a sztandarową potrawą lokalu uczyniła gicz cielęcą. Zobacz, jak przygotować ją w domu.
GICZ CIELĘCA DUSZONA W MŁODEJ CEBULI I CZOSNKU - NIEZBĘDNE SKŁADNIKI
30 dag młodej cebuli
5 ząbków czosnku
1 kg giczy cielęcej
sól, pieprz
GICZ CIELĘ CA DUSZONA W MŁODEJ CEBULI I CZOSNKU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku gicze należy dokładnie oczyścić i umyć. Kiedy wyschną, smażymy je na patelni (do smażenia bez tłuszczu). Wystarczy lekko zrumienić gicz z obu stron. Następnie mięso przekładamy do rondla, solimy i pieprzymy i dolewamy niewielką ilość gorącej wody.
Cebulę kroimy w drobna kostkę, przeciskamy czosnek przez wyciskarkę i dodajemy do mięsa.
Gicze dusimy, dolewając wody w miarę potrzeby. Mięso powinno stać się miękkie, ale nie odpadać od kości. W "Spichlerzu" mięso jest podawane razem z kością, postawione pionowo na talerzu w towarzystwie klusek śląskich.