Hyatt Regency Warsaw produkuje swój własny ekologiczny miód pochodzący z hotelowej pasieki o nazwie „Łazienki Gold”. Miód produkowany przez ½ miliona pszczół zamieszkujących dach hotelu jest serwowany w porze śniadaniowej w hotelowej restauracji Venti- tre.
Hyatt Regency Warsaw jest pierwszym i jedynym hotelem w Polsce, który na dachu swojego hotelu gości pszczele rodziny. Pozyskiwany miód o nazwie „Łazienki Gold” cieszy się dużym zainteresowaniem wśród gości hotelu, którzy mogą skosztować miodu w porze śniadaniowej w restauracji Venti-tre. Hyatt Regency Warsaw jest dotąd jedynym hotelem w Polsce, który założył swoją pasiekę i produkuje własny ekologiczny miód.
Ten oryginalny pomysł powstał wraz z propagowaną przez hotele Hyatt nowatorską filozofią zdrowej, ekologicznej i zrównoważonej diety Food. Thoughtfully Sourced. Carefully Served (Jedzenie. Pozyskiwane z rozmysłem. Starannie podane.)
Pomysłodawdcą tego oryginalnego projektu/eksperymentu był Dyrektor Generalny hotelu Hyatt Regency Warsaw, Mr. Heddo Siebs, który był świadkiem protestów pszczelarzy w centrum Warszawy w ubiegłym roku na wiosnę. Już wtedy problem wymierania pszczół był bardzo poważny.
Pszczoły pojawiły się na dachu hotelu w specjalnie przgotowanych dla nich ulach wiosną 2012 roku. Pszczoły doskonale zaadoptowały się w nowych warunkach i stały się częścią tego ekosystemu.
Od początku maja 2012 roku pracowicie zbierały nektar z kwiatów drzew w zielonych parkach wokół hotelu, w tym w pobliskim Parku Łazienek Królewskich. W ten sposób miód dotarł do restauracji Venti-tre.
Pierwsze próbki pozyskanego miodu (lipiec 2012) trafiły do laboratorium. Wyniki badań były bardzo dobre. Zawartość zanieszczeń, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji została wykluczona, więc goście hotelu mogą być pewni, że miód podawany w restauracji Venti-tre jest produktem wysokiej jakości, jest miodem ekologicznym.
Zielona okolica hotelu, a przede wszystko sąsiedztwo Parku Łazienek Królewskich jest dla pszczół doskonałym miejscem do zbierania nektaru. Praca pszczół przebiega pod stałym nadzorem i opieką Marka Barzyka, doświadczonego pszczelarza, któy prowadzi swoją ekologiczną pasiekę na Podkarpaciu. Marek Barzyk posiada niezwykle duże doświadczenie w produkcji miodu, a jego priorytetem jest hodowla pszczół w jak najbardziej naturalnym środowisku.
Dzięki jego pracy i zaangażowaniu pszczoły wspaniale się odnalazły w nowych warunkach i zadomowiły na dachu hotelu Hyatt. Korzyść z tego czerpią zarówno goście hotelu jak i mieszkańcy Warszawy, gdyż rola pszczół jest nieoceniona: poza produkcją miodu, która stanowi zaledwie 1/10 pracy, pszczoły mają za zadanie zapylanie kwiatów oraz roślin, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego łańcucha pokarmowego.
Plany na 2013 rok.
Sukces naszej hotelowej pasieki był od samego początku ogromny. Doskonałe zaplanowanie projektu w każdym szczególe, stała opieka i praca nad pszczołami naszego pszczelarza Marka Barzyka oraz Szefa kuchni Dariusza Suchenka spowodowało, że pszczoły doskonale zadomowiły sie na dachu Hyatt, a produkcja miodu była zdumiewająco duża. Stąd pojawiła się decyzja o tym, że pszczoły będą zimować na dachu hotelu.
Przygotowania do zimy były bardzo staranne – w końcowym efekcie wszystko przebiegło pomyślnie. Pszczoły przetrwały niełatwą zimę. Sukces pasieki przyczynił się do decyzji o powiększeniu rodziny pszczelej na dachu Hyatt. Wiosną 2013 roku, dokładnie w maju 2013 roku, Hyatt Regency Warsaw zadomowił na swoim dachu nowe rodziny pszczół w hotelowej pasiece. Obok dwóch domków pszczelich stanęły dodatkowe cztery. Obecnie na dachu hotelu Hyatt znajduje się sześć uli. Oznacza to, że w sezonie na dachu Hyatt będzie około ½ miliona pszczół zapylajacych zieloną okolicę hotelu i produkujących unikatowy miód Łazienki Gold.