Podczas urlopu chcemy przede wszystkim odpocząć, często ciesząc podniebienie lokalnymi przysmakami. Mimo, że większość barów turystycznych czy smażalni zapewnia, że bazuje wyłącznie na świeżych produktach, co roku zdarzają się zatrucia, a o higienie w barowych kuchniach powstał już niejeden przerażający dokument. Jak się nie nabrać na turystyczne buble gastronomiczne?
Dziennikarka, która w zeszłym roku nakręciła bulwersujący film o jednej z nadmorskich smażalni, nie musiała długo szukać odpowiedniego lokalu. Okazuje się bowiem, że stwierdzenie "Olej pracuje tyle co my - 14 godzin" wypowiedziała już niezliczona liczba szefów kuchni.
Dzieje się tak nie tylko w smażalniach - bary turystyczne często zapewniają o świeżości potraw, podczas gdy w kuchennym zaciszu odświeżane są skwaśniałe surówki.
Czy turysta zawsze musi być bezbronny wobec takich praktyk?
Jak nie dać się nabrać na turystyczne buble gastronomiczne? To możliwe - zachęcamy do obejrzenia naszej galerii!
NA TEMAT: