Podczas urlopu chcemy przede wszystkim odpocząć, często ciesząc podniebienie lokalnymi przysmakami. Mimo, że większość barów turystycznych czy smażalni zapewnia, że bazuje wyłącznie na świeżych produktach, co roku zdarzają się zatrucia, a o higienie w barowych kuchniach powstał już niejeden przerażający dokument. Jak się nie nabrać na turystyczne buble gastronomiczne?
Stosując się do wszystkich wspomnianych zasad, powinniśmy uniknąć nieprzyjemnych zaskoczeń w barach turystycznych.
Co jednak, jeśli już zamówiliśmy i z niechęcią spoglądamy na nieświeżą rybę w restauracji? Takiej sytuacji nie powinniśmy puszczać płazem. Należy wezwać sanepid a także inspekcję handlową.
Wtedy istnieje prawdopodobieństwo, że oprócz mandatu, nieuczciwy restaurator poniesie większe konsekwencje zamachu na nasze żołądki.
Życzymy tylko najlepszych kulinarnych podróży!
NA TEMAT: