mąka pszenna 1 kg
drożdże 150 g
żółtka 2 sztuki
masło klarowane 100 ml
cukier do smaku
kiszona kapusta 500 g
suszone grzyby 100 g
olej lniany 2 łyżki
KULEBIAKI MAGDY GESSLER - JAK JE ZROBIĆ
Na początku musimy przygotować zaczyn. w tym celu do mąki pszennej dolewamy mleko, dosypujemy cukier i drożdże. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby zaczyn wyrósł.
Następnie z pozostałych składników przygotowujemy ciasto. Kiedy zaczyn urośnie łączymy go z ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie zajmujemy się nadzieniem kulebiaka: Do odciśniętej i pokrojonej kapusty dodajemy namoczone grzyby, olej i przyprawy, następnie gotujemy wszystko aż stanie się miękkie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Następnie za pomocą szklanki lub kubka wycinamy kółka i nakładamy do nich farsz.
Kulebiaki pieczemy w temperaturze 180 st. C aż staną się rumiane i lekko przybrązowione z góry. Życzymy smacznego!