Aktualności

Kuchenne Rewolucje, odcinek 2 (2013) - SZLAKIEM MAGDY GESSLER - Jak dojechać do Browaru Mieszczańskiego w Cieszynie

magda gessler
magda gessler
W drugim odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Cieszyński Browar Mieszczański. Postanowiła pomóc właścicielowi lokalu, który zna się na warzeniu piwa, ale zapomniał zainwestować w dobrą kuchnie. Zobacz, jak potoczyły się losy browaru w Cieszynie, jak dojechać do odmienionego lokalu oraz jakie menu tam na Ciebie czeka.

W drugim odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Cieszyński Browar Mieszczański. Postanowiła pomóc właścicielowi lokalu, który zna się na warzeniu piwa, ale zapomniał zainwestować w dobrą kuchnie. Zobacz, jak potoczyły się losy browaru w Cieszynie, jak dojechać do odmienionego lokalu oraz jakie menu tam na Ciebie czeka.

W drugim odcinku siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Cieszyński Browar Mieszczański, prowadzony przez Monikę i Fryderyka.Ich lokal  na początku cieszył się popularnością.

- Na początku ludzi było dużo (...) - wspominała z sentymentem pani Monika. Po krótkim okresie zainteresowania, restauracja zaczęła jednak świecić pustkami. Co więcej, ludzie przychodzili do lokalu wyłącznie po piwo, nie decydowali się natomiast na zjedzenie kolacji czy obiadu.

-Co musi być nie tak, bo ludzie , jak już przychodzą, to nie zamawiają jedzenia, a tylko piwo - powiedziała właścicielka. Monika i Fryderyk bardzo potrzebowali pomocy Magdy Gessler. Oboje czuli się zmęczeni i wypaleni - Na początku myślałem, że będę gotować działa sztuki, a teraz jestem rzemieślnikiem, który rzuca kotlet na talerz. - opowiadał zniechęcony kucharz, zatrudniony w browarze.

Magda Gessler postanowiła spróbować cieszyńskiej kuchni i była bardzo negatywnie zaskoczona. Jedzenie było za tłuste - Smakuje jak ohydny tłuszcz (...) To jest po prostu niejadalne. - skwitowała podane jej potrawy. Krytyka kuchni doprowadziła właściciela do łez.

Magda Gessler znalazła tez pleśń w kuchni. - Przepraszam, że chciałem panią otruć - powiedział skruszony właściciel.

Restauratorka miała więc pełne ręce roboty. Nowe menu oparła na lokalnym piwie i miejscowych przysmakach, zadbała o czystość w kuchni i oryginalny wystrój miejsca.


CIESZYŃSKI BROWAR MIESZCZAŃSKI - NOWE MENU:

Zupa piwna na rosole wołowym z warzywami z dodatkiem kminkowego chlebka z bryndzą


Golonka zapiekane w piwie


Galaretka piwna z koglem-moglem, bita śmietaną, prażonymi orzechami włoskimi

Kurczak pieczony, nadziewany farszem z wątróbki  podawany z knedlem i jabłkiem


Gulasz z jelenia na ciemno z knedlem czeskim i sosem śliwkowym    

Gulasz węgierski z plackiem ziemniaczanym na smalcu    

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą    

CIESZYŃSKI BROWAR MIESZCZAŃSKI - ADRES:
ul. Ks. I. Świeżego 6
43-400 Cieszyn
tel. : +48 33 8583 584

CIESZYŃSKI BROWAR MIESZCZAŃSKI - DOJAZD:




Wyświetl większą mapę

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.