W drugim odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Cieszyński Browar Mieszczański. Postanowiła pomóc właścicielowi lokalu, który zna się na warzeniu piwa, ale zapomniał zainwestować w dobrą kuchnie. Zobacz, jak potoczyły się losy browaru w Cieszynie, jak dojechać do odmienionego lokalu oraz jakie menu tam na Ciebie czeka.
W drugim odcinku siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Cieszyński Browar Mieszczański, prowadzony przez Monikę i Fryderyka.Ich lokal na początku cieszył się popularnością.
- Na początku ludzi było dużo (...) - wspominała z sentymentem pani Monika. Po krótkim okresie zainteresowania, restauracja zaczęła jednak świecić pustkami. Co więcej, ludzie przychodzili do lokalu wyłącznie po piwo, nie decydowali się natomiast na zjedzenie kolacji czy obiadu.
-Co musi być nie tak, bo ludzie , jak już przychodzą, to nie zamawiają jedzenia, a tylko piwo - powiedziała właścicielka. Monika i Fryderyk bardzo potrzebowali pomocy Magdy Gessler. Oboje czuli się zmęczeni i wypaleni - Na początku myślałem, że będę gotować działa sztuki, a teraz jestem rzemieślnikiem, który rzuca kotlet na talerz. - opowiadał zniechęcony kucharz, zatrudniony w browarze.
Magda Gessler postanowiła spróbować cieszyńskiej kuchni i była bardzo negatywnie zaskoczona. Jedzenie było za tłuste - Smakuje jak ohydny tłuszcz (...) To jest po prostu niejadalne. - skwitowała podane jej potrawy. Krytyka kuchni doprowadziła właściciela do łez.
Magda Gessler znalazła tez pleśń w kuchni. - Przepraszam, że chciałem panią otruć - powiedział skruszony właściciel.
Restauratorka miała więc pełne ręce roboty. Nowe menu oparła na lokalnym piwie i miejscowych przysmakach, zadbała o czystość w kuchni i oryginalny wystrój miejsca.
CIESZYŃSKI BROWAR MIESZCZAŃSKI - NOWE MENU:
Zupa piwna na rosole wołowym z warzywami z dodatkiem kminkowego chlebka z bryndzą
Golonka zapiekane w piwie
Galaretka piwna z koglem-moglem, bita śmietaną, prażonymi orzechami włoskimi
Kurczak pieczony, nadziewany farszem z wątróbki podawany z knedlem i jabłkiem | |
Gulasz z jelenia na ciemno z knedlem czeskim i sosem śliwkowym
Gulasz węgierski z plackiem ziemniaczanym na smalcu
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
CIESZYŃSKI BROWAR MIESZCZAŃSKI - ADRES:
ul. Ks. I. Świeżego 6
43-400 Cieszyn
tel. : +48 33 8583 584
CIESZYŃSKI BROWAR MIESZCZAŃSKI - DOJAZD:
Wyświetl większą mapę