Aktualności

Kuchenne Rewolucje, odcinek 7 [2013] - SZLAKIEM MAGDY GESSLER - Jak dojechać do restauracji Mauritiana/Absynt w Nowym Targu

Mauritana

fot.: kuchennerewolucje.tvn.pl3

Mauritana
W siódmym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Mauritiana" w Nowym Targu. To chyba najoryginalniejszy lokal, jaki znana restauratorka zmieniała do tej pory. Zobacz, jak poradziła sobie z tym wyzwaniem i jak dojechać do odmienionej restauracji "Mauritiana".

W siódmym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Mauritiana" w Nowym Targu. To chyba najoryginalniejszy lokal, jaki znana restauratorka zmieniała do tej pory. Zobacz, jak poradziła sobie z tym wyzwaniem i jak dojechać do odmienionej restauracji "Mauritiana".

Restaurację "Mauritiana" prowadzi Artur Kret, który rozpoczął przygodę z gastronomią po zakończeniu kariery hokeisty Podhala Nowy Targ. Mimo oryginalnego pomysłu i co najmniej dziwnego wystroju jego restauracja prawie cały czas świeciła pustkami.

Wnętrze Mauritiany przypominało dziwną futurystyczną galerię, lub też wnętrze ślimaka. Przy nadawaniu nazwy lokalowi właściciel inspirował się właśnie ślimakiem żyjącym w pobliżu wyspy Mauritius.

Właściciel zdecydował się na poproszenie o pomoc Magdę Gessler, która z sukcesem prowadzi wiele lokali w całej Polsce.

Magda Gessler zdecydowanie nie doceniła oryginalności myśli Artura Kreta. - Wygląda to jak wnętrzności wywieszone na ścianie i to tuż po operacji. (...)Wnętrze jest...wymiotne -powiedziała restauratorka po wejściu do "Mauritiany". - Czuję się jak bym była konsumowana przez jakiegoś potwora - dodała.

Następnie Magda Gessler spróbowała kuchni podawanej w lokalu. Miała uwagi do kaczki, ale nie była zniesmaczona. Nie zasmakował jej natomiast kotlet schabowy.

Magda Gessler wybrała się także na spacer po Nowym Targu i okazało się, że ludzie przychodzą do lokalu wyłącznie na piwo i po to, by posłuchać muzyki.

Magda Gessler zmieniła nazwę "Mauritiany". Zdecydowała, że lokal od tej pory będzie nosił nazwę "Absynt". Zabrała się także za dziwaczny wystrój miejsca. Zamiast pomarańczowych ścian z bursztynowymi witrażami postawiła na biel. Siedzenia dla gości pokryte zostały białymi jagnięcymi skórami.

Co najważniejsze, Magda Gessler nauczyła jednak pracowników "Absyntu" gotować smaczne dania, które na pewno przyciągną wielu gości.

W nowej karcie pojawił się żurek bałkański, oscypek a także potrawka barania z kiełbasą jagnięcą.

RESTAURACJA MAURITIANA/ABSYNT - NOWE MENU

żurek bałkański

potrawka barania z kiełbasą jagnięcą

kluski z baranią kiełbasą

łopatka jagnięca

lody orzechowe podane z gruszką zapiekaną z miodem

bundz i oscypek

RESTAURACJA MAURITIANA/ABSYNT - ADRES

Restauracja Absynt (dawniej Mauritiana)
ul. Zachemskiego 5 (dzielnica kowaniec)
662 468 486
restauracja@mauritiana-nowytarg.pl

RESTAURACJA MAURITIANA/ABSYNT - DOJAZD


Wyświetl większą mapę

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.