Tuber Magnatum Pico czyli biała trufla to kulinarne marzenie smakoszy i najlepszych szefów kuchni. Niezwykle drogie grzyby są jednym z symboli Piemontu. Sezon na poszukiwania „kulinarnych brylantów” zgodnie z tradycją wyznaczają władze regionu. W piemonckiej krainie Langhe otwiera go tzw. Sylwester trufli. W nocy, dziesięciu poszukiwaczy z psami rusza do lasu z nadzieją na odnalezienie pierwszych okazów grzybów.
NA TEMAT:
Sezon na nie rozpoczyna się pod koniec września i trwa do świętego Marcina, czyli 11 listopada. Ceny trufli zależą od zbiorów. Jeśli aura jest łaskawa, a takiej w tym roku spodziewają się eksperci, białe trufle z Alby mogą kosztować 350-400 euro za 10 dekagramów. Smakosze polują na nie podczas Fiera del Tartufo Bianco - wtedy grzyby można kupić odrobinę taniej. Do Włoch zjeżdżają tłumy amatorów luksusowego przysmaku. Podczas trwającego ponad miesiąc festiwalu można ją nabyć prosto od miejscowych hodowców, odbywają się także degustacje lokalnej żywności i wina, a także tradycyjny wyścig osłów i rekonstrukcje średniowiecznych zabaw. W tym roku festiwal białej trufli w Albie rozpoczyna się 5 października i potrwa do 24 listopada.