Aktualności

Przepis Karola Okrasy: Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek - DOBRY czy NIE

pascal okrasa

fot.: Youtube

pascal okrasa
Kulinarna walka między Pascalem Brodnickim a Karolem Okrasą trwa. Obaj kucharze dzielą się z nami swoimi przepisami w ramach kampanii promocyjnej Lidla. Sprawdzamy czy "Kuchnia Lidla" to jedynie sprytny chwyt marketingowy czy też rzeczywiście firma zdradza nam sposób na niedrogie i smaczne codzienne dania. Dziś przepis na karkówkę z cynamonem i musem z pieczonych jabłek Karola Okrasy. Próbowaliście przyrządzić to danie? Jak Wam smakowało?
Kulinarna walka między Pascalem Brodnickim a Karolem Okrasą trwa. Obaj kucharze dzielą się z nami swoimi przepisami w ramach kampanii promocyjnej Lidla. Sprawdzamy czy "Kuchnia Lidla" to jedynie sprytny chwyt marketingowy czy też rzeczywiście firma zdradza nam sposób na niedrogie i smaczne codzienne dania. Dziś przepis na karkówkę z cynamonem i musem z pieczonych jabłek Karola Okrasy. Próbowaliście przyrządzić to danie? Jak Wam smakowało?

Dziś (a dokładniej 16 września 2012) redakcja Podroze.pl testowała przepis Karola Okrasy na duszoną karkówkę z cynamonem i musem z jabłek. Również Was zachęcamy do spróbowania (składniki są rzeczywiście niedrogie) i dzielenia się swoimi opiniami. Było warto?

Nam karkówka niezwykle smakowała - duszona 2 godz. 30 min stała się soczysta i miękka. Jedynym minusem potrawy jest właśnie długi czas przygotowania - nie każdy znajdzie niemal 3 godziny w ciągu dnia na gotowanie (plus czas na zakupy). Mimo wszystko naszym zdaniem było warto.

Poniżej przedstawiamy wam przepis ze strony internetowej Lidla. Życzymy smacznego!


PRZEPIS KAROLA OKRASY - DUSZONA KARKÓWKA Z CYNAMONEM I MUSEM Z JABŁEK (dla 4osób):

SKŁADNIKI:
  • suszona kolendra: 10 g
  • cynamon mielony: 10 g
  • cytryna (tylko skórka): 0,5 szt.
  • czosnek roztarty: 1 ząbek
  • miód: 2 łyżki
  • olej rzepakowy:  kilka kropel
  • karkówka: 700 g
  • czosnek pokrojony: 3 ząbki
  • marchewka pokrojona w plastry: 3 szt.
  • pietruszka pokrojona w plastry: 4 szt.
  • cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
  • wino czerwone wytrawne: 150 ml
  • mąka pszenna: 30 g
  • olej rzepakowy do smażenia : 50 ml
  • woda: 200 ml
  • świeży tymianek:  kilka gałązek
  • czosnek posiekany: 2 ząbki
  • jabłka, pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych: 2 szt.
  • chrzan sarmacki: 40 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1,5-2 godz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, blachę do pieczenia, sitko, folię spożywczą , papier do pieczenia i blender.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół).

Marynata: Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej), 1 duży lub dwa małe posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.

Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).

Karkówka (przygotowanie): Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Warzywa: Kroimy pietruszkę, marchew w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml),  dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.

Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.

Mus z pieczonych jabłek: Pokrojone na ćwiartki jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.

Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.

Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.