Nam karkówka niezwykle smakowała - duszona 2 godz. 30 min stała się soczysta i miękka. Jedynym minusem potrawy jest właśnie długi czas przygotowania - nie każdy znajdzie niemal 3 godziny w ciągu dnia na gotowanie (plus czas na zakupy). Mimo wszystko naszym zdaniem było warto.
Poniżej przedstawiamy wam przepis ze strony internetowej Lidla. Życzymy smacznego!
PRZEPIS KAROLA OKRASY - DUSZONA KARKÓWKA Z CYNAMONEM I MUSEM Z JABŁEK (dla 4osób):
- suszona kolendra: 10 g
- cynamon mielony: 10 g
- cytryna (tylko skórka): 0,5 szt.
- czosnek roztarty: 1 ząbek
- miód: 2 łyżki
- olej rzepakowy: kilka kropel
- karkówka: 700 g
- czosnek pokrojony: 3 ząbki
- marchewka pokrojona w plastry: 3 szt.
- pietruszka pokrojona w plastry: 4 szt.
- cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
- wino czerwone wytrawne: 150 ml
- mąka pszenna: 30 g
- olej rzepakowy do smażenia : 50 ml
- woda: 200 ml
- świeży tymianek: kilka gałązek
- czosnek posiekany: 2 ząbki
- jabłka, pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych: 2 szt.
- chrzan sarmacki: 40 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1,5-2 godz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, blachę do pieczenia, sitko, folię spożywczą , papier do pieczenia i blender.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół).
Marynata: Do moździerza wrzucamy 10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej), 1 duży lub dwa małe posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
Wszystko ucieramy na jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).
Karkówka (przygotowanie): Kroimy wzdłuż 3 ząbki czosnku. Umytą i dobrze osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku. Mięso przekładamy do miski i nacieramy je marynatą. Miskę z karkówką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Warzywa: Kroimy pietruszkę, marchew w plastry, a seler i cebulę w kostkę. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pietruszkę, marchew i seler odkładamy do osobnej miski. Czosnek i cebulę odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię. Do warzyw w misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy (ok. 50 ml), dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebula i czosnek się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. Wszystko razem mieszamy. Dolewamy jeszcze troszkę oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.
Zrumienione warzywa zalewamy ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli wino się mocno zredukowało, dodajemy wodę. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kładziemy karkówkę na warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika (160 stopni C – termoobieg). Pieczemy 1,5-2 godzin.
Mus z pieczonych jabłek: Pokrojone na ćwiartki jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
Gdy jabłka są już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Zmiksowane jabłka przekładamy do sita i przecieramy do miseczki. Do musu dodajemy około 40 g chrzanu. Mieszamy.
Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry. Najpierw na talerz wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso. Całość dekorujemy 1-2 gałązkami świeżego tymianku.
NA TEMAT: