Aktualności

Przepis na życie, sezon 3, odcinek 1: PRZEPIS NA FASZEROWANE PRZEPIÓRKI

przepis na zycie

fot.: AGATA DYKA / EAST NEWSWARSZAWA18/12/2011

przepis na zycie
W pierwszym odcinku 3 sezonu serialu "Przepis na życie" główna bohaterka, Anka, grana przez Małgorzatę Kumorek przyrządza przepysznie wyglądające faszerowane przepiórki. Zobacz, jak przygotować tę potrawę, w stylu, którego nie powstydziliby się ani Jerzy Knappe ani Jacek Kuroń.

W pierwszym odcinku 3 sezonu serialu "Przepis na życie" główna bohaterka, Anka, grana przez Małgorzatę Kumorek przyrządza przepysznie wyglądające faszerowane przepiórki. Zobacz, jak przygotować tę potrawę, w stylu, którego nie powstydziliby się ani Jerzy Knappe ani Jacek Kuroń.

Przepiórki to danie nadal stosunkowo mało popularne w naszym menu. A szkoda, bo ta potrawa jest zarówno wyrafinowana, jak i dość prosta do wykonania w domowych warunkach. Zainspirowani daniem bohaterki "Przepisu na życie" prezentujemy Wam przepis na soczyste przepiórki faszerowane drobiowymi podrobami. Dzięki farszowi mięso będzie soczyste i delikatne.

SOCZYSTE PRZEPIÓRKI FASZEROWANE PODROBAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 przepiórki
  • 200 g cielęciny (może być upieczona)
  • 2 plastry słoniny lub surowego boczku
  • podroby drobiowe: serca oraz wątróbki, najlepiej w proporcjach pół na pół
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżek śmietany
  • 2 bułki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Do miseczki z mlekiem wkładamy bułki i pozostawiamy, aby nasiąkły. Na patelni rozgrzewamy masło. Należy na nim zeszklić posiekaną cebulę. Na tym samym tłuszczu smażymy następnie podroby wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Tak przygotowany farsz kroimy w drobne kawałki. Dodajemy bułki.

Przepiórki myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nadziewamy farszem. Następnie przepiórki pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Pieczemy 15-20 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę do 120-140ºC i pieczemy kolejnych 15-20 minut, polewając przepiórki od czasu do czasu śmietaną, roztopionym masłem lub sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

Osobom, które nie dbają o linię lub poziom cholesterolu proponujemy też wersję przepiórek z boczkiem. Przepis pozostaje niezmieniony, jednak przed pieczeniem owijamy przepiórki boczkiem i spinamy wykałaczką.

Przepiórki należy jeszcze ładnie podać. W tym celu kroimy ptaki na połówki, polewamy sosem, ewentualnie posypujemy pokrojonym bardzo drobno szczypiorkiem.

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.