W pierwszym odcinku 3 sezonu serialu "Przepis na życie" główna bohaterka, Anka, grana przez Małgorzatę Kumorek przyrządza przepysznie wyglądające faszerowane przepiórki. Zobacz, jak przygotować tę potrawę, w stylu, którego nie powstydziliby się ani Jerzy Knappe ani Jacek Kuroń.
Przepiórki to danie nadal stosunkowo mało popularne w naszym menu. A szkoda, bo ta potrawa jest zarówno wyrafinowana, jak i dość prosta do wykonania w domowych warunkach. Zainspirowani daniem bohaterki "Przepisu na życie" prezentujemy Wam przepis na soczyste przepiórki faszerowane drobiowymi podrobami. Dzięki farszowi mięso będzie soczyste i delikatne.
SOCZYSTE PRZEPIÓRKI FASZEROWANE PODROBAMI
SKŁADNIKI:
- 4 przepiórki
- 200 g cielęciny (może być upieczona)
- 2 plastry słoniny lub surowego boczku
- podroby drobiowe: serca oraz wątróbki, najlepiej w proporcjach pół na pół
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 5 łyżek śmietany
- 2 bułki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Do miseczki z mlekiem wkładamy bułki i pozostawiamy, aby nasiąkły. Na patelni rozgrzewamy masło. Należy na nim zeszklić posiekaną cebulę. Na tym samym tłuszczu smażymy następnie podroby wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Tak przygotowany farsz kroimy w drobne kawałki. Dodajemy bułki.
Przepiórki myjemy, oprószamy solą i pieprzem, nadziewamy farszem. Następnie przepiórki pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Pieczemy 15-20 minut. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę do 120-140ºC i pieczemy kolejnych 15-20 minut, polewając przepiórki od czasu do czasu śmietaną, roztopionym masłem lub sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
Osobom, które nie dbają o linię lub poziom cholesterolu proponujemy też wersję przepiórek z boczkiem. Przepis pozostaje niezmieniony, jednak przed pieczeniem owijamy przepiórki boczkiem i spinamy wykałaczką.
Przepiórki należy jeszcze ładnie podać. W tym celu kroimy ptaki na połówki, polewamy sosem, ewentualnie posypujemy pokrojonym bardzo drobno szczypiorkiem.