Aktualności

Przepis Pascala Brodnickiego: Pizza XXL koniec lata - DOBRY czy NIE

pascal okrasa

fot.: Youtube

pascal okrasa
Sieć Lidl proponuje nam ciekawą kulinarną propozycję, zwaną "Pascal kontra Okrasa". Z założenia ma to być walka między szefami kuchni na przepisy - które według obietnic firmy będą tanie i smaczne. Czy tak jest? Dziś zajmujemy sie przepisem Pascala Brodnickiego na pizzę XXl. Jakie są Wasze opinie?
Sieć Lidl proponuje nam ciekawą kulinarną propozycję, zwaną "Pascal kontra Okrasa". Z założenia ma to być walka między szefami kuchni na przepisy - które według obietnic firmy będą tanie i smaczne. Czy tak jest? Dziś zajmujemy się przepisem Pascala Brodnickiego na pizzę XXL. Jakie są Wasze opinie?

"Pascal kontra Okrasa" to wielka akcja promocyjna Lidla. Dwóch mistrzów kuchni - Pascal Brodnicki i Karol Okrasa przekonują Polaków, że warto jest gotować w domu, jako że jest to tanie i zdrowe.

Kucharze regularnie prezentują nam przepisy, składniki do których można znaleźć w Lidlu. Akcja była szeroko promowana - zarówno na billboardach, jak i w telewizji.

Czy przepisy proponowane przez Lidla są rzeczywiście smaczne i niedrogie czy to jedynie sprytny chwyt reklamowy? Zachęcamy Was do dzielenia się swoimi opiniami w komentarzach.

Dziś "na tapetę" bierzemy przepis na pizzę XXL Pascala Brodnickiego. Z doświadczenia redakcji wynika, że pizza jest smaczna, aczkolwiek składników (salami, oliwek) dokupilibyśmy więcej niż w przepisie.

Ciasto jest stosunkowo trudne do wykonania, ale to chyba urok wszystkich pizz. Poniżej przepis na pizzę, ze strony Lidla

PIZZA XXL KONIEC LATA - PRZEPIS PASCALA BRODNICKIEGO:

SKŁADNIKI:

  • pomidor pokrojony w plasterki: 1 szt.
  • oliwa z oliwek: 6 łyżek
  • salami: 50 g
  • ostra mielona papryka:  szczypta
  • bazylia: 15 listków
  • mozzarella pokrojona w plastry: 1 szt.
  • czarne oliwki: 10 szt.
  • ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
  • woda: 190 ml
  • drożdże: 30 g
  • mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
  • cukinia: 5 szt.
  • pieprz:  szczypta
  • sól:  szczypta
  • cukier:  szczypta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania ciasta: 45 minut- 1 h
Czas pieczenia: 30-40 minut

*Przygotuj mikser i wałek do ciasta.
*Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
*Przesiej 350 g mąki pszennej.
*Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C (góra-dół).

Ciasto: Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.

Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.

Sos: Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry. Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.

Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło. Cukinię podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z cukinii.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.

Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.