"Pascal kontra Okrasa" to wielka akcja promocyjna Lidla. Dwóch mistrzów kuchni - Pascal Brodnicki i Karol Okrasa przekonują Polaków, że warto jest gotować w domu, jako że jest to tanie i zdrowe.
Kucharze regularnie prezentują nam przepisy, składniki do których można znaleźć w Lidlu. Akcja była szeroko promowana - zarówno na billboardach, jak i w telewizji.
Czy przepisy proponowane przez Lidla są rzeczywiście smaczne i niedrogie czy to jedynie sprytny chwyt reklamowy? Zachęcamy Was do dzielenia się swoimi opiniami w komentarzach.
Dziś "na tapetę" bierzemy przepis na pizzę XXL Pascala Brodnickiego. Z doświadczenia redakcji wynika, że pizza jest smaczna, aczkolwiek składników (salami, oliwek) dokupilibyśmy więcej niż w przepisie.
Ciasto jest stosunkowo trudne do wykonania, ale to chyba urok wszystkich pizz. Poniżej przepis na pizzę, ze strony Lidla
PIZZA XXL KONIEC LATA - PRZEPIS PASCALA BRODNICKIEGO:
SKŁADNIKI:
- pomidor pokrojony w plasterki: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 6 łyżek
- salami: 50 g
- ostra mielona papryka: szczypta
- bazylia: 15 listków
- mozzarella pokrojona w plastry: 1 szt.
- czarne oliwki: 10 szt.
- ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
- woda: 190 ml
- drożdże: 30 g
- mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
- cukinia: 5 szt.
- pieprz: szczypta
- sól: szczypta
- cukier: szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania ciasta: 45 minut- 1 h
Czas pieczenia: 30-40 minut
*Przygotuj mikser i wałek do ciasta.
*Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
*Przesiej 350 g mąki pszennej.
*Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C (góra-dół).
Ciasto: Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
Sos: Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry. Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło. Cukinię podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z cukinii.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.
Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).
NA TEMAT: