"Pascal kontra Okrasa" to wielka akcja promocyjna Lidla. Dwóch mistrzów kuchni - Pascal Brodnicki i Karol Okrasa przekonują Polaków, że warto jest gotować w domu, jako że jest to tanie i zdrowe.
Kucharze regularnie prezentują nam przepisy, składniki do których można znaleźć w Lidlu. Akcja była szeroko promowana - zarówno na billboardach, jak i w telewizji.
Czy przepisy proponowane przez Lidla są rzeczywiście smaczne i niedrogie czy to jedynie sprytny chwyt reklamowy? Zachęcamy Was do dzielenia się swoimi opiniami w komentarzach.
Dziś "na tapetę" bierzemy przepis na pizzę XXL Pascala Brodnickiego. Z doświadczenia redakcji wynika, że pizza jest smaczna, aczkolwiek składników (salami, oliwek) dokupilibyśmy więcej niż w przepisie.
Ciasto jest stosunkowo trudne do wykonania, ale to chyba urok wszystkich pizz. Poniżej przepis na pizzę, ze strony Lidla
PIZZA XXL KONIEC LATA - PRZEPIS PASCALA BRODNICKIEGO:
SKŁADNIKI:
- pomidor pokrojony w plasterki: 1 szt.
 - oliwa z oliwek: 6 łyżek
 - salami: 50 g
 - ostra mielona papryka: szczypta
 - bazylia: 15 listków
 - mozzarella pokrojona w plastry: 1 szt.
 - czarne oliwki: 10 szt.
 - ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
 - woda: 190 ml
 - drożdże: 30 g
 - mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
 - cukinia: 5 szt.
 - pieprz: szczypta
 - sól: szczypta
 - cukier: szczypta
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dla 4 osób
 
 Czas przygotowania: 30 minut
 Czas leżakowania ciasta: 45 minut- 1 h 
 Czas pieczenia: 30-40 minut
 
 *Przygotuj mikser i wałek do ciasta.
 *Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
 *Przesiej 350 g mąki pszennej.
 *Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C (góra-dół).
Ciasto: Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy  pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za  gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy  widelcem.
 Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę  soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy  drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4  minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
 Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski,  przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej  więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
 
 Sos: Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry.  Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy  z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli,  pieprzu i cukru. 
Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło. Cukinię  podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z  cukinii. 
 
 Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną  mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane  ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.
Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).
NA TEMAT: