- gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
 - cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
 - czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
 - bulion drobiowy: 250 ml
 - cukier: 40 g
 - miód: 1 łyżka
 - cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
 - papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
 - świeży tymianek: 3 gałązki
 - kolendra: 5 łyżek
 - kminek: 1 łyżka
 - cynamon : szczypta
 - gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
 - olej rzepakowy: 2 łyżki
 - sól: do smaku
 - pieprz: do smaku
 
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 Czas pieczenia: 45-60 minut
 
 *Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
 *Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do  180 stopni C (góra-dół).
 
 Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do  niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość  zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez  około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie. 
 Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda  nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki.  Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez  praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
 Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy  włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju  rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
 Gdy mięso się podsmaży,  przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub  na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by  warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie  wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki  muszkatołowej i szczyptę cynamonu. 
Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się  nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.
Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
 
Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika,  wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po  45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał,  dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej  kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
 Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
 
NA TEMAT: