Aktualności

Przepis Pascala Brodnickiego: Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z warzywami: DOBRY czy NIE

pascal okrasa

fot.: Youtube

pascal okrasa
Sieć Lidl proponuje nam ciekawą kulinarną propozycję, zwaną "Pascal kontra Okrasa". Z założenia ma to być walka między szefami kuchni na przepisy - które według obietnic firmy będą tanie i smaczne. Czy tak jest? Dziś zajmujemy się przepisem Pascala Brodnickiego na potrawkę z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami. Robiliście go? Jak Wam smakował? Zachęcamy do dzielenia się opiniami w komentarzach.
Sieć Lidl proponuje nam ciekawą kulinarną propozycję, zwaną "Pascal kontra Okrasa". Z założenia ma to być walka między szefami kuchni na przepisy - które według obietnic firmy będą tanie i smaczne. Czy tak jest? Dziś zajmujemy się przepisem Pascala Brodnickiego na potrawkę z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami. Robiliście go? Jak Wam smakował? Zachęcamy do dzielenia się opiniami w komentarzach.

"Kuchnia Lidla" to ciekawy pomysł promocyjny sieci sklepów. Dwóch znanych kucharzy: Karol Okrasa i Pascal Brodnicki dzielą się z nami przepisami na domowe obiady. Wszystkie składniki do przygotowania tych potraw można kupić w Lidlu, co ma gwarantować niski koszt dań.
Dziś przedstawiamy Wam przepis Pacala na potrawkę z wieprzowiny w cytrynach. Z naszych doświadczeń wynika, ze to danie nieco trudniejsze do wykonania niż "klasyczny schabowy", ale zdecydowanie warte zachodu.
Cytryny wydobywają smak mięsa, które staje się soczyste i aromatyczne. Próbowaliście tego przepisu? Zachęcamy do dzielenia się swoimi opiniami w komentarzach.
Poniżej przepis na potrawkę z wieprzowiny dla 4 osób, ze strony internetowej Lidla.
PRZEPIS PASCALA: POTRAWKA Z WIEPRZOWINY W CYTRYNACH Z PRZYPRAWAMI
SKŁADNIKI (danie dla 4 osób):
  • gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
  • cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
  • czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
  • bulion drobiowy: 250 ml
  • cukier: 40 g
  • miód: 1 łyżka
  • cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
  • papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
  • świeży tymianek: 3 gałązki
  • kolendra: 5 łyżek
  • kminek: 1 łyżka
  • cynamon :  szczypta
  • gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy: 2 łyżki
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Czas pieczenia: 45-60 minut

*Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do  180 stopni C (góra-dół).

Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.

Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.


Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.

Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.

Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.

Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).

Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.