- gulasz wieprzowy z szynki: 800 g
- cebula pokrojona w piórka: 2 szt.
- czosnek zmiażdżony: 5 ząbków
- bulion drobiowy: 250 ml
- cukier: 40 g
- miód: 1 łyżka
- cytryna pokrojone w grube talarki, ze skórką: 2 szt.
- papryka czerwona, pokrojona na paseczki: 1 szt.
- świeży tymianek: 3 gałązki
- kolendra: 5 łyżek
- kminek: 1 łyżka
- cynamon : szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czas pieczenia: 45-60 minut
*Przygotuj: naczynie żaroodporne i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
Umyte, osuszone i pokrojone w grube talarki cytryny wrzucamy do niewielkiego garnka. Dodajemy około 40 g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn). Podgotowujemy przez około 10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
Obrane cebule kroimy w piórka. Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy ją na ćwiartki i usuwamy białe błonki. Ćwiartki papryki kroimy w paski. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę. Cebulę, czosnek i paprykę odstawiamy na bok.
Mięso gulaszowe doprawiamy pieprzem i solą. W garnku, który możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
Gdy mięso się podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek. Mieszamy, uważając, by warzywa nie przypaliły się. Gdy warzywa już się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
Wszystko mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliło. Dodajemy 1 łyżkę miodu i 250 ml bulionu. Mieszamy.
Jeżeli smażyliśmy na patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Garnek lub naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli sos zgęstniał, dodajemy 3 posiekane gałązki tymianku, 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
Bardzo delikatnie mieszamy, żeby mięso się nie rozpadło.
Jeśli sos zbyt mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
NA TEMAT: