W 13 odcinku szóstego sezonu Kuchennych rewolucji Magda Gessler odwiedziła gruzińską restaurację G. Korzystając z wiedzy właścicieli lokalu, którzy są rodzimymi Gruzinami, restauratorka stworzyła swój własny przepis na chinkali, czyli pierożki z mięsem. Zobacz, jak przygotować tę przepyszną potrawę w domu.
PRZEPIS MAGDY GESSLER NA CHINKALI, CZYLI GRUZIŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM:
NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:
Do przygotowania farszu chinkali:
- 300 g wołowiny
- 150 g wieprzowiny
- 150 g baraniny
- 200 g posiekanej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- mielona kolendra (nasiona) - 1/2 łyżeczki
- bulion
Do przygotowania ciasta:
- 1 szklanka wody
- sól (szczypta)
- 600 g mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie chinkali należy zacząć od ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto. Partiami dodajemy ciepłą wodę.
Farsz jest stosunkowo prosty do wykonania: najpierw mielemy mięso a następnie łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Do farszu dolewamy bulion, tak by mięso wchłonęło go i było wilgotne.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym lub stole i szklanka wycinamy z niego koła. NA każde koło nakładamy porcję farszu a następnie zalepiamy sakiewki " na zakładkę" tworząc wokół coś na kształt kołnierza.
Pierożki gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku.
Życzymy smacznego!
NA TEMAT: