W trzecim odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler odwiedziła Tawernę w Dobrym Mieście. Restauratorka zmieniła nazwę restauracji na Bar Familijny a także wprowadziła nowe menu. Jego sztandarową potrawą jest od tej pory cielęcina cielęcina po polsku w sosie własnym (z masłem, czosnkiem i dymką). Podpowiadamy, jak przyrządzić tę potrawę.
Zwyczaje wielkanocne z całego świata. Tutaj biją pałkami śledzia!
Lany poniedziałek. Tutaj mężczyźni chłostali kobiety brzozowymi witkami!
NA TEMAT:
PRZECZYTAJ TEŻ: Carpaccio z boczku - przepis Magdy Gessler
CIELĘCINA W SOSIE WŁASNYM Z MASŁEM, CZOSNKIEM I DYMKĄ
Niezbędne produkty:
pół kilograma cielęciny bez kości
klarowane masło
2 pęczki dymki
sól i pieprz (uwaga! do pieczeni nie dodajemy żadnych innych przypraw)
1 polski czosnek
Sposób przyrządzenia: Cielęcinę należy uformować w pożądany kształt pieczeni i związać mocnym sznurkiem. Następnie trzeba posolić i popieprzyć mięso. Na klarowanym maśle trzeba podsmażyć cebule dymkę oraz cielęcinę. Następnie do brytfanny przelewamy masło, na którym smażyliśmy oraz przekładamy cielęcinę i cebulę. Dodajemy kilka ząbków czosnku. Pieczeń przykrywamy folia aluminiową (lub wkładamy do rękawa do pieczenia) i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
PRZECZYTAJ TEŻ: Tatar "Oko Pirata" - przepis Magdy Gessler
Sposób podania: Cielęcinę kroimy w grube plastry i układamy na półmisku. Mięso obficie polewamy sosem powstałym przy pieczeniu.