Magda Gessler, oprócz prowadzenia "Kuchennych rewolucji", oceniania uczestników "MasterChefa" i prowadzeniu kilkudziesięciu restauracji znalazła czas, aby podzielić się swoimi ulubionymi przepisami z czytelnikami dwutygodnika "Show". Wypróbowaliśmy niektóre z nich. dziś prezentujemy przepis na grillowane warzywa z kurkami - bardzo prosty i szybki.
WARZYWA GRILLOWANE Z KURKAMI - NIEZBĘDNE SKŁADNIKI
50 dag kurek
1/2 różyczki brokułu
1/2 główki kalafiora
1 cukinia
2 marchewki
50 dag masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 ml oliwy
sól morska
Sos:
100 g twarogu wiejskiego
100 ml śmietany wiejskiej 18 proc.
1 łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól
15 ziaren czerwonego pieprzu
WARZYWA GRILLOWANE Z KURKAMI MAGDY GESSLER - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początek kurki należy namoczyć w sporym naczyniu i dokładnie umyć. Następnie rozkładamy je na ręczniku papierowym i czekamy 20 minut, aż grzyby wyschną.
Później zabieramy się za sos: Łączymy twaróg wiejski z resztą składników.
Siekamy czosnek i natkę pietruszki i mieszamy z oliwą. Warzywa kroimy w plastry. Bierzemy patelnię grillową i smażymy warzywa bez tłuszczu.
Na grubej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki solimy i dodajemy posiekana cebulę. Smażymy na największej mocy palnika.
Kurki i warzywa układamy na talerzu. warzywa dodatkowo solimy solą morską i polewamy oliwa czosnkową. Sos z twarogu podajemy oddzielnie.
Życzymy smacznego!
NA TEMAT: