W siódmym odcinku szóstego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restauracje "Kuźnia Smaków" w Bielsku-Białej. Zmianiła jej nazwę na"trattoria da Tadeusz" i wprowadziła nowe oryginalne menu. Absolutny zachwyt gości wzbudziły jej kluski śląskie z pesto. Sprawdź, jak je przyrządzić. Przepis na kluski śląskie z pesto Magdy Gessler.
Restauracja "Trattoria da Tadeusz" w Bielsku-Białej szczyci się od niedawna nowym, ciekawym menu, zaproponowanym przez Magdę Gessler. Wśród potraw znajdziemy miedzy innymi kluski śląskie z pesto, które wzbudziły zachwyt na finałowej kolacji "Kuchennych Rewolucji".
Jedna z mieszkanek Bielsko-Białej wyznała nawet, ze mimo iż sama szczyci się umiejętnością gotowania klusek śląskich, to od tej pory będzie na nie chodziła z mężem do "Trattori da Tadeusz". Na szczęście, by spróbować tego dania nie trzeba jechać do Bielsko-Białej. Można przyrządzić je w domu
PRZEPIS MAGDY GESSLER NA KLUSKI ŚLASKIE Z PESTO:
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 20 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 jajka i 1 żółtko
- sól
- mąka
- 10 dag orzeszków piniowych
- 3 łyżki startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia (2-3 pęczki)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA POTRAWY:
PESTO: Bazylie, orzeszki piniowe, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować w blenderze. Dodać sól
KLUSKI:Zmielone wcześniej ziemniaki podzielić na cztery równe części. 1/4 zabrać i zamiast tego dodać mąkę ziemniaczaną (taką samą ilość). Z powrotem dodać ziemniaki. Wyrobić.
Następnie należy dodać jajka oraz posolić i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i uformować z nich niewielkie kulki. Położyć je na stole i w każdej z nich zrobić dziurkę. Kluski śląskie wkładać do osolonego wrzątku.
Po ugotowaniu klusek dodać pesto z bazylii.
NA TEMAT: