Magda Gessler - najlepiej rozpoznawalna restauratorka w kraju - słynie ze smacznej kuchni i ostrego temperamentu. Podczas kręcenia "Kuchennych Rewolucji" oprócz rad, pomagała uczestnikom opracować ciekawe przepisy. Niektóre z nich postanowiliśmy wypróbować. Na nadchodzące lato idealny wydaje się być przepis na łososia pod pierzynką - to danie lekkie i zdrowe. Zobacz, jak zrobić je w domu.
PRZECZYTAJ TEŻ: ZUPA KURKOWA MAGDY GESSLER - PRZEPIS
ŁOSOŚ POD PIERZYNKA MAGDY GESSLER - NIEZBĘDNE SKŁADNIKI
- 1 kg łososia ze skórką
- sok z cytryny
- 6 łyżek ostrej musztardy (rosyjskiej)
- 6 kromek chleba tostowego
- 6 łyżek chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 szklanki tłustej śmietany
- 2 pęczki koperku
- 2 łyżki miodu
- czarny pieprz
- sól
ŁOSOŚ POD PIERZYNKA MAGDY GESSLER - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
To wyjątkowe danie najlepiej smakuje, jeśli się nie spieszymy i możemy odłożyć rybę na całą noc w chłodne miejsce.
Na początku łososia kroimy w niezbyt grube płaty i skrapiamy sokiem z cytryny.
Bejca - przygotowanie: chleb tostowy kruszymy i dodajemy do niego śmietanę. Następnie dodajemy musztardę, chrzan, posiekany koperek i miód. Czosnek rozgniatami lub kroimy w drobniutką kosteczkę i również dodajemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Następnie łososia dokładnie smarujemy bejca i odkładamy na noc w chłodne miejsce. Łososia pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy ze świeżą sałatą i plasterkiem cytryny do pokropienia upieczonej ryby.
Życzymy smacznego!
NA TEMAT: