Dziś prezentujemy znakomity, letni przepis Magdy Gessler na łososia w kurkach. To wykwintne danie, którego przygotowanie zajmie nam około 35 minut. Życzymy smacznego!
Składniki:
30 dag filetów z łososia
10 dag kurek3 ząbki czosnku
100 ml śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cytryna
50 ml białego wina
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól morska
Sposób przyrządzenia:
Kurki najpierw trzeba umyć i wysuszyć. Następnie bierzemy filety z łososia, posypujemy je solą i cukrem a także polewamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej umyte kurki. Grzyby na patelni solimy oraz dodajemy posiekany czosnek. Po 2 minutach do kurek dodajemy wino. Czekamy aż wino odparuje, następnie odsuwamy kurki na brzeg patelni i kładziemy na niej łososia.
Rybę smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Na patelnię dodajemy śmietanę i dusimy łososia z kurkami aż do zgęstnienia sosu.
Danie podajmy z młodymi ziemniakami z wody, masłem musztardowym i kaparami
NA TEMAT: