W 5 odcinku Kuchennych Rewolucji Magda Gessler przeobraziła restaurację Enigma w Radomiu w Pyszny Browar. W nowym menu znalazło się m.in. puree z grochu i ziemniaków oraz mus z kurzej wątróbki z koniakiem. Podpowiadamy jak przyrządzić dania, takie jak w Pysznym Browarze.
Puree z grochu i ziemniaków:
Groch trzeba namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić go w wodzie na całą noc. Ziemniaki należy ugotować a następnie przeciskamy przez praskę.
Groch gotujemy i również przeciskamy. Łączymy groch z ziemniakami w jednej misce, dodajemy przyprawy. Całość trzeba jeszcze przecisnąć przez sito.
Golonka
Golonkę należy dokładnie umyć oraz natrzeć solą i przyprawami. Następnie wkładamy ją do brytfanny i obkładamy włoszczyzną, pokrojona w kostkę. Do brytfanny wkładamy też ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy woda i pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Składniki dla 4 osób: 4 przednie golonki z kością, 200 g marchwi, 200 g selera, 200 g pietruszki, 200 g pora, 5 liści laurowych, 10 kulek ziela angielskiego, sól, słodka papryka, ok 400 ml wody
Mus z kurzej wątróbki z koniakiem (a la fois gras)
Wątróbkę należy dokładnie umyć a następnie oprószyć mąką. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim wątróbkę oraz cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy ok 300 ml wody (tak, by zalać wątróbkę). Całość gotujemy, do momentu, aż wątróbka będzie miękka. Kiedy to już nastąpi, odlewamy wodę, a wątróbkę i cebulę mielimy. Do tego mielimy także ugotowane na twardo jajka i czosnek. Mus doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu dolewamy 10 ml koniaku.
Składniki dla 5 osób: 0,5 kg wątróbki kurzej, 3 jajka ugotowane na twardo, cebula, natka pietruszki, 4 ząbki czosnku, 10 ml koniaku, tymianek, sól, pieprz, 300 ml wody, mąka do oprószenia mięsa, masło.
NA TEMAT: