Aktualności

Przepisy Magdy Gessler - ŚLĄSKA KARTOFLANKA. Przepisy z Kuchennych Rewolucji

kartoflanka zupa

fot.: sxc.hu

kartoflanka zupa
W drugim odcinku szóstego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Magnolia" w Gryfowie Śląskim. Znana restauratorka zmieniła wystrój lokalu oraz podawane tam menu. Postanowiła także, że nazwa "Magnolia" nie pasuje do restauracji, która stworzono w dawnej oborze. Magda Gessler zmieniła nazwę lokalu na "Obora" i wybrała swojskie, sycące potrawy do karty. Sprawdź, jak przyrządzić jedną z ciekawszych potraw w "Oborze", czyli śląską kartoflankę.

W drugim odcinku szóstego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Magnolia" w Gryfowie Śląskim. Znana restauratorka zmieniła wystrój lokalu oraz podawane tam menu. Postanowiła także, że nazwa "Magnolia" nie pasuje do restauracji, która stworzono w dawnej oborze. Magda Gessler zmieniła nazwę lokalu na "Obora" i wybrała swojskie, sycące potrawy do karty. Sprawdź, jak przyrządzić jedną z ciekawszych potraw w "Oborze", czyli śląską kartoflankę.

PRZECZYTAJ TEŻ - JAK DOJECHAĆ DO RESTAURACJI MAGNOLIA/OBORA W GRYFOWIE ŚLĄSKIM

MENU RESTAURACJI "OBORA" podane podczas uroczystej kolacji:

kozi ser pieczony w piecu

śląska kartoflanka

pieczona karkówka

dania z grilla: warzywa i kiełbasa

Wielkim uznaniem gości cieszyła się zwłaszcza śląska kartoflanka. Sprawdź, jak przygotować ją w domu:

KARTOFLANKA ŚLĄSKA MAGDY GESSLER - PRZEPIS:
SKŁADNIKI

1,5 kg ziemniaków

0,5 kg tłustej kiełbasy

0,5 kg wędzonego boczku

0,5 kg żeberek

2 cebule

250 ml śmietany 18 proc.

4 łyżki musztardy (ostrej)

liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, włoszczyzna

natka pietruszki

odrobina smalcu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na smalcu. Boczek i żeberka włożyć do garnka z zimną wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut.

Ziemniaki pokroić w drobna kostkę, posiekać włoszczyznę i cebulę oraz listki laurowe (na drobne kawałeczki). Wszystko to dorzucić do garnka, w której gotujemy żeberka i boczek. Kiełbasę pokroić i podsmażyć.

Żeberka i boczek wyjąc z garnka i pokroić. Odcedzić warzywa. Wywar pozostały po gotowaniu miejsca zagotować i dodać do niego śmietanę oraz musztardę. Następnie do wywaru dodać wszystkie pokrojona składniki.

Na koniec gotowania dodać przyprawy. Można podawać posypaną natką pietruszki.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.