W trzecim odcinku "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odwiedziła restaurację "Łabędź" w Pyskowicach. Mimo, że rewolucja ostatecznie nie udała się a właścicielka lokalu nie chciała słuchać rad doświadczonej restauratorki, to finałowa kolacja okazała się sukcesem. Ogromnym powodzeniem goście cieszył się szczególnie tatar ze śledzia. Sprawdź, jak przygotować tatara ze śledzia według przepisu Magdy Gessler.
PRZECZYTAJ TEŻ - KUCHENNE REWOLUCJE ODCINEK 3 [2012] -SZLAKIEM MAGDY GESSLER
Odcinek "Kuchennych Rewolucji" kręcony w restauracji "Łabędź" w Pyskowicach był bardzo dramatyczny. Magda Gessler miała spore problemy ze zmiana nastawienia właścicielki lokalu - pani Magdaleny i jej męża.
Na korzyść "Łabędzia przemawiał na pewno korzystna lokalizacja, pod lasem i nad pięknym zalewem.
Finałowa kolacja okazał się sukcesem. Goście bardzo chwalili podane im menu.
PRZECZYTAJ TEŻ: ZUPA KURKOWA MAGDY GESSLER - PRZEPIS
MENU PODANE NA UROCZYSTEJ KOLACJI W RESTAURACJI "ŁABĘDŹ"
tatar ze śledzia (po węgiersku)
barszcz na kościach
rolady śląskie z pstrąga (pieczone w śmietanie, kwasie z ogórków i suszonych prawdziwkach)
budyń z sokiem malinowym
Szczególnie smakowało im oryginalne danie - tatar ze śledzia. Sprawdź jak je przyrządzić w domu:
PRZECZYTAJ TEŻ - ŚWIĄTECZNE PRZEPISY MAGDY GESSLER - ŚLEDZIE PO STAROPOLSKU
TATAR ZE ŚLEDZIA PO WĘGIERSKU - PRZEPIS
SKŁADNIKI:
200 g filetu ze śledzia
cebula
1 kiszony ogórek
trzy jajka ugotowane na twardo
papryka czerwona (lub dwie, w zależności od preferencji smakowych)
1 łyżka stołowa kaparów
cztery marynowane grzyby (najlepiej podgrzybki lub borowiki)
SKŁADNIKI NA SOS:
* 1 łyżka miodu lipowego
* 1 łyżka musztardy
* dwie łyżki pasty pomidorowej
* łyżeczka ostrej papryki mielonej( ja dałam mniej, a według opinii ogółu było dość pikantne)
* kawałeczek imbiru
czarny pieprz, świeżo zmielony
PRZECZYTAJ TEŻ: PRZEPISY Z KUCHENNYCH REWOLUCJI - TARTA Z WĄTRÓBKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jako pierwszą należy upiec paprykę, tak aż zmięknie i zacznie od niej odchodzić skórka. Następnie czekamy aż ostygnie i składniki kroimy w drobną kostkę (śledź, jajka, ogórki, paprykę, grzybki).
Składniki na sos dokładnie mieszamy i dodajemy do śledzia. Następnie odstawiamy danie na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem na około 30 minut wstawiamy do lodówki.
Danie najlepiej smakuje z chlebem. Życzymy smacznego.
NA TEMAT: