Aktualności

Przepisy Magdy Gessler - tarta z pomidorową konfiturą

Wiśniowe pomidory

fot.: sxc.hu

Wiśniowe pomidory
Magda Gessler po raz kolejny zdradziła swoje najlepsze przepisy czytelnikom "Show". W tym tygodniu najciekawszy wydaje nam się ten na tartę z konfiturą pomidorową. Życzymy smacznego!

Magda Gessler po raz kolejny zdradziła swoje najlepsze przepisy czytelnikom "Show". W tym tygodniu najciekawszy wydaje nam się ten na tartę z konfiturą pomidorową. Życzymy smacznego!

Składniki

1 kg pomidorów

1/2 kg cukru

szczypta anyżu

1 łyżeczka soku z cytryny

20 dag sera koziego lub bryndzy

3 gałązki rozmarynu

Składniki na kruche ciasto:

1 szklanka mąki

1/2 kostki masła

1 jajko

1 łyżeczka wody

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka cukru


Sposób przygotowania:

Pomidory obierz ze skóry, przekrój każdy na pół. Ułóż je na blasze, posyp cukrem i anyżem, skrop sokiem z cytryny. Piecz w temperaturze 160°C, aż się zrumienią. Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól i kminek zmiksuj lekko w malakserze, dodaj jajko i łyżeczkę bardzo zimnej wody. Zmiksuj ponownie, a masę przełóż na stolnicę posypana mąką.

Wyrób ciasto i schłódź je w lodówce.

Upieczone pomidory przełóż do garnka i gotuj, aż uzyskasz gęstą konfiturę.

Rozwałkuj ciasto, wyłóż je na formę, zalej konfiturą a na wierzchu ułóż kozi ser i gałązki rozmarynu. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.