Magda Gessler po raz kolejny zdradziła swoje najlepsze przepisy czytelnikom "Show". W tym tygodniu najciekawszy wydaje nam się ten na tartę z konfiturą pomidorową. Życzymy smacznego!
Składniki
1 kg pomidorów
1/2 kg cukru
szczypta anyżu
1 łyżeczka soku z cytryny
20 dag sera koziego lub bryndzy
3 gałązki rozmarynu
Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Pomidory obierz ze skóry, przekrój każdy na pół. Ułóż je na blasze, posyp cukrem i anyżem, skrop sokiem z cytryny. Piecz w temperaturze 160°C, aż się zrumienią. Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól i kminek zmiksuj lekko w malakserze, dodaj jajko i łyżeczkę bardzo zimnej wody. Zmiksuj ponownie, a masę przełóż na stolnicę posypana mąką.
Wyrób ciasto i schłódź je w lodówce.
Upieczone pomidory przełóż do garnka i gotuj, aż uzyskasz gęstą konfiturę.
Rozwałkuj ciasto, wyłóż je na formę, zalej konfiturą a na wierzchu ułóż kozi ser i gałązki rozmarynu. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
NA TEMAT: