Dziś pora na węgierski przepis Roberta Makłowicza - risotto na białym winie. Danie jest stosunkowo proste do przyrządzenia, a odpowiednio podane pasuje nawet na najbardziej wystawne kolacje. Życzymy przyjemnych kulinarnych podróży.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 300 g ryżu krótkoziarnistego (arborio)
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu
- 500 ml białego wina
- 100 ml śmietany
- 50 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle a następnie przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę i gdy tylko się zeszkli, wrzucić do niej opłukany ryż. Smażyć i systematycznie dolewać bulionu zmieszanego z białym winem. Przy smażeniu trzeba pamiętać o częstym mieszaniu dania, by go nie przypalić.
Smażony i podlewany bulionem i winem ryż będzie pęczniał i stawał się coraz bardziej miękki. Odpowiedniej koksystencji nabiera po około 15- 20 minutach. Następnie należy dodać do ryżu śmietanę oraz starty ser.
Następnie znowu czekamy aż ryż wchłonie powstały sos. Na końcu dodajemy cukinię i przyprawiamy potrawę.
Przy przygotowywaniu risotto trzeba pamiętać, że ryż ma do końca pozostać trochę twardawy.
NA TEMAT: