W czwartym odcinku ósmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwidziała" Karczmę Sielska Zagroda" w Nowym Dworze Gdańskim. Menu, które tam wprowadziła, oparła na potrawach z kaczki. Gości szczególnie zachwyciło carpaccio z kaczki z truskawkami. Zobacz, jak przygotwać tę potrawę w domu.
Carpaccio z kaczki - niezbędne składniki
2 połówki piersi z kaczki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
sól, pieprz kolorowy
1 główka sałaty
1 kg truskawek
Carpaccio z kaczki - sposób przygotowania
Piersi z kaczki przyprawić i wstawić na noc do zamrażalnika. Nastepnie zamrożone pokroic w cienkie plasterki. Skropić oliwą z oliwek, poczekać aż odtają. Następnie smażyć na patelni. Usmażone kawałki kaczki połozyć na tależu.
Przygotowanie sałatki: truskawki pokroić w niezbyt grube paski, sałatę poszarpać (nie kroić), dodać sól i pieprz oraz ocet balsamiczny.
Sałatę położyć na środku tależa, na którym zanjduje się kaczka.
Życzymy smacznego!