W pierwszym odcinku siódmego sezonu "Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler odmieniła restaurację "Folklor" w Jastrowiu. Manu lokalu oparła na daniach z dziczyzny, które zrobiły furorę podczas finałowej kolacji. Szczególnym uznaniem goście cieszyła się tarta z musem z wątróbki dzika. Zobacz, jak przygotować tę oryginalną potrawę w domu.
Niezbędne składniki - do przygotowania tarty o średnicy ok. 25 cm:
60 dag wątróbki z dzika
grzyby leśne (do smaku)
250 g mąki
4 jajka
150 g masła
pół cytryny
250 ml śmietanki 30 %
cukier
łyżeczka soli
koniak
Tarta z wątróbki Magdy Gessler - sposób przygotowania:
Jeżeli chcemy przygotować tartę z wątróbki dokładnie według przepisu Magdy Gessler niezbędna jest nam wątróbka z dzika. Potrawa będzie jednak smaczna, nawet jeśli zastąpimy ją np. wątróbka wołową.
Najpierw przygotowujemy ciasto, które będzie stanowiło bazę tarty. Z połowy cytryny ścieramy skórkę. Następnie w misce łączymy mąkę, 1 jajko, masło, skórkę z cytryny sól i cukier. Rozgniatamy widelcem, nie dopuszczając by ciasto się ogrzało. Czynność tę należy wykonać jak najszybciej, tak aby składniki połączyły się w jednolita masę.
Następnie zabieramy się do musu z wątróbki. Na początku klarujemy masło. Rozgrzewamy je na patelni i smażymy na nim wątróbkę z dzika. Czekamy aż ostygnie a potem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę a następnie przecieramy przez sito. Na maśle należy też podsmażyć drobno posiekane grzyby.
Do musu dodajemy śmietankę, pozostałe jajka, przyprawy oraz koniak a także podsmażone wcześniej grzyby leśne.
Kruche ciasto rozwałkowujemy aż będzie miało ok 3 mm grubości i wykładamy nim tortownicę. Pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 180 st. C( sami ciasto). Następnie wlewamy mus i pieczemy aż stężeje.
Potrawa najlepiej smakuje w towarzystwie sosu chrzanowo-jabłkowo-śmietanowego.
NA TEMAT: