Aktualności

Restauracja w kształcie kostki lodu na wysokości 3048 m n.p.m. - już w grudniu na Gaislachkogl

solden, ice cube

fot.: materiały prasowe

solden, ice cube
W grudniu 2013 r. koleje górskie w Sölden otwierają na górze Gaislachkogl nową, awangardową i designerską restaurację. Co stanowi o jej wyjątkowości? Nowoczesna architektura, najlepsza kuchnia i most wiszący, który prowadzi prosto na szczyt. W połączeniu z supernowoczesną kolejką Gaislachkoglbahn nowa restauracja stanowi wielofunkcyjne i całkowicie pozbawione barier miejsce kulinarnych spotkań na szczycie – nie byle jakim, bo na wysokości 3048 m n.p.m.!

W grudniu 2013 r. koleje górskie w Sölden otwierają na górze Gaislachkogl nową, awangardową i designerską restaurację. Co stanowi o jej wyjątkowości? Nowoczesna architektura, najlepsza kuchnia i most wiszący, który prowadzi prosto na szczyt. W połączeniu z supernowoczesną kolejką Gaislachkoglbahn nowa restauracja stanowi wielofunkcyjne i całkowicie pozbawione barier miejsce kulinarnych spotkań na szczycie – nie byle jakim, bo na wysokości 3048 m n.p.m.!

Od czerwca do grudnia 2013 trwa budowa nowej, stylowej i eleganckiej restauracji na szczycie Gaislachkogl. Restauracja zaoferuje swoim gościom wyśmienitą kuchnię alpejską, kartę win z najlepszymi austriackimi i międzynarodowymi trunkami oraz przestronne, zapewniające wygodę wnętrza (132 miejsca w budynku i 80 miejsc na tarasie oraz słoneczny taras na dachu).

Projekt restauracji, podobnie jak trzech stacji kolejki linowej, został wykonany przez renomowane tyrolskie biuro architektoniczne Obermoser. Przeszklona fasada budynku otwiera wspaniałe widoki na monumentalne alpejskie szczyty oraz nadaje całości lekkości i przejrzystości. Architektoniczny kunszt rozwiązania, wraz z górną stacją trzylinowej kolejki (S-3) przemienia w ten sposób Gaislachkogl w prawdopodobnie najbardziej imponujący pod względem architektonicznym narciarski szczyt Tyrolu.

Feeria smaków na górskim szczycie

Restauracja znajduje się w najwyższym punkcie terenu narciarskiego i najwyższy poziom ma też uprawiana w niej sztuka kulinarna. „Alpine Cuisine“ – kuchnia alpejska – tak brzmi tytuł ekskluzywnej karty dań.

Kuchnia regionu alpejskiego – oczywiście na bazie najwyższej jakości produktów – jest podawana w nowoczesnym stylu, z najlepszymi winami austriackich i światowych producentów. Wino stanowi też centralny element oferty gastronomicznej. W karcie znajdzie się między innymi „Pino 3.000er“ – cuvée z trzech różnych odmian winorośli, które dojrzewa w beczkach na szczycie Gaislachkogl.

Przy ładnej pogodzie goście będą mieli też okazję uczestniczyć w „Gourmet View“ – przy pięknie nakrytych barowych stołach na tarasie będą podawane wyszukane potrawy z odpowiednimi winami. W menu znajdą się m.in. świeże ostrygi i szampan, górski zestaw śniadaniowy, azjatyckie przekąski „Carpe diem“, ale też i solidne potrawy z tyrolskim boczkiem w roli głównej i butelką dobrego wina, bądź kiełbaski na gorąco i piwo z beczki. Restauracja na Gaislachkogl będzie otwarta od grudnia do kwietnia i od czerwca do września; planuje się też, że będzie pracować również w godzinach nocnych.

Logiczne posunięcie

Uruchomienie nowej kolejki na Gaislachkogl w grudniu 2010 r. wyznaczyło nowe standardy na pierwszej górze Sölden: design, technika i zdolność przewozowa położonej najwyżej na świecie trzylinowej kolejki okazały się w swej innowacyjności przełomowe. Kolejka pobiła rekordy w kilku kategoriach: światowy rekord zdolności przewozowej dla 8-osobowej kolejki kabinowej wynoszący 3600 osób/h, światowa premiera pierwszej kolejki trzylinowej z nowoczesną strategią ewakuacji i najwyżej położona kolejka trzylinowa świata.

O to, aby całość spełniała najwyższe wymagania również pod względem stylistycznym, zadbało biuro architektoniczne Obermoser, które podpisało się także pod koncepcją designu nowej restauracji na szczycie Gaislachkogl. Architektura budynków stacji obu kolejek – jasnych, przyjaznych dla użytkowników, o łagodnie wygiętych kształtach  – przyciąga uwagę i zbiera pochwały. Tymczasem budowa restauracji o wyraźnie kanciastych konturach jest naturalnym uzupełnieniem krajobrazu i czyni z Gaislachkogl tyrolski szczyt designu i dobrego smaku.

Mistrzowskie osiągnięcie techniki

Konstrukcja ze stali i szkła została wybudowana na wysokości 3048 m n.p.m., a więc na poziomie, na którym podłoże stanowi wieczna zmarzlina. Aby zabezpieczyć się na wypadek osiadania lub przemieszczeń zlodowaciałego gruntu, Bergbahnen Sölden postawiły nową restaurację – podobnie jak sąsiednią stację kolejki – na przestawnych i przesuwnych fundamentach.

Czterokondygnacyjny budynek mieści oprócz restauracji z tarasem także „Top-Lounge“ – salę multimedialną o powierzchni 80 m2 z tarasem, przeznaczoną do organizacji spotkań, prezentacji, konferencji i innych prestiżowych wydarzeń. Na dachu jest taras, na którym goście delektują się panoramą gór pod gołym niebem. Ten taras również stanowi sensację, ponieważ jest połączony mostem wiszącym ze szczytem Gaislachkogl. Cały budynek jest w pełni dostępny dla wózków dziecięcych
i osób na wózkach inwalidzkich.

www.soelden.com

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.