Podwodne restauracje były dotychczas kojarzone głównie z azjatyckimi kurortami. To może się jednak już niebawem zmienić. Za dwa lata w Europie ma powstać pierwszy lokal gastronomiczny położony pod wodą.
NA TEMAT:
Szampan w Morzu Północnym
Restauracja Under zostanie wybudowana na najbardziej wysuniętym na południe punkcie linii brzegowej Norwegii. Dolna część trzypoziomowej konstrukcji będzie wyposażona w 10-metrowe panoramiczne okno, które z czasem obrośnie roślinność, a następnie stanie częścią morskiego ekosystemu.
Unikalna restauracja będzie miała 3 poziomy, które pomieszczą łącznie do 100 gości. Na samej górze znajdą się wejście oraz szatnia, niżej bar z szerokim wyborem szampanów, a na samym dole sala restauracyjna. Wnętrze lokalu zostanie wykonane z naturalnych materiałów, w tym dębu. Ściany konstrukcji mają stawić czoła nawet ekstremalnym warunkom pogodowym.
Za powstanie restauracji Under odpowiedzialna jest norweska firma architektoniczna Snohetta. Znana między innymi z projektów Norweskiej Narodowej Opery i Baletu w Oslo oraz gmachu Bibliotheca Alexandriana w Egipcie.
Prace budowlane wystartują w lutym. Budowa pierwszej podwodnej restauracji w Europie ma potrwać około roku.
Restauracje podwodne na świecie
Jedną z najbardziej znanych podwodnych restauracji na świecie jest The Ithaa Undersea. Lokal został wybudowany w 2004 roku na teranie luksusowego ośrodka wypoczynkowego Conrad Maldives Rangali Island.
Ciekawym doświadczeniem może być także kolacja w restauracji znanego brytyjskiego szefa kuchni Nathana Outlaw w Burdż al-Arab w Dubaju. Podłogę zastępuje tam naturalne akwarium.
Telegraph/Aktivist