Trzeciej odsłonie TISZ - Festiwalu Żydowskiego Jedzenia towarzyszy hasło Blisko. W tym roku ma podwójne znaczenie. Główne - pokazanie bliskich związków kuchni żydowskiej i polskiej. Drugie to czas, w jakim festiwal się odbywa. Przez pandemię koronawirusa festiwal niemal w całości przeniósł się do Internetu. Znani kucharze i kulinarni eksperci ze świata zagoszczą w naszych kuchniach. Czy w "normalnych" warunkach moglibyśmy gotować "u siebie" z osobistościami z USA, czy Izraela?
NA TEMAT:
W poszukiwaniu żydowskich smaków. Kulinarna podroż z nauką gotowania i bez wychodzenia z domu
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN do współpracy przy festiwalu zaprosiło znanych szefów kuchni oraz kulinarnych ekspertów. W programie jest spacer po dawnej żydowskiej Warszawie, a podczas warsztatów z Alessią Di Donato poznamy kuchnię Żydów z włoskiego Murano. Po warszawskim Muranowie oprowadzi Basia Starecka, dziennikarka i blogerka kulinarna znana jako Nakarmiona Starecka pokaże izraelskie miejsca w polskiej stolicy. Uczestnicy festiwalu nauczą się, jak przyrządzać blintzesy czyli naleśniki z serem, placki ziemniaczane - latkesy lub holiszki – gołąbki. Będzie można posłuchać m.in. o tym dlaczego religijni Żydzi nie łączą mleka i mięsa, dlaczego polskie grzyby są uznawane za najlepsze i czy można zemdleć od zapachu koperku. Program trzeciego TISZ festiwalu jest wypełniony po brzegi spotkaniami, warsztatami i filmami. W tym roku odbędą się na YouTubie i Facebooku Muzeum Polin. Na niektóre wydarzenia trzeba się zapisać. Cały program jest dostępny na stronie internetowej www.polin.pl. Festiwal rozpoczyna się w środę 30 września i potrwa do 4 października br.