Aktualności

WIELKANOC 2013 - dania świąteczne z całego świata

wielkanoc bułeczki

fot.: shutterstock

wielkanoc bułeczki
W większości krajów na świecie najbardziej charakterystyczną potrawą świąteczną są gotowane i faszerowane jajka w różnorakim przybraniu. W niektórych potrawy wielkanocne praktycznie wyparte zostały przez wszechobecne czekoladowe jajka, ale inne społeczności wciąż przygotowują swoje pyszne tradycyjne przysmaki.

W większości krajów na świecie najbardziej charakterystyczną potrawą świąteczną są gotowane i faszerowane jajka w różnorakim przybraniu. W niektórych potrawy wielkanocne praktycznie wyparte zostały przez wszechobecne czekoladowe jajka, ale inne społeczności wciąż przygotowują swoje pyszne tradycyjne przysmaki.

Hiszpania
Tradycyjną potrawą wielkanocną są tutaj tzw. soldaditos de Pavía (żołnierzyki)- są to małe, panierowane filety z dorsza, podawane zawsze z papryką czerwoną. Za deser uważane są zaś torrijas, czyli słodkie grzanki maczane w mleku i smażone na patelni- wersja dla dzieci z cukrem i cynamonem, dla dorosłych z winem i miodem.

Chorwacja
W Wielką Sobotę wypieka się specjalne wielkanocne pieczywo- w północnej części kraju zwane vrtanj lub vertanj, z mąki pszenno - kukurydzianej, w kształcie ósemki, w której oczka często wkłada się jajka. W Dalmacji popularne są strudle z serem oraz chałki w kształcie wianuszka także z miejscem na jajko i pince - słodkie pieczywo z charakterystycznym nacięciem dzielącym je na trzy części, często polane lukrem. Najpopularniejsza potrawą na świąteczny obiad jest natomiast pasticada - mięso marynowane przez 24h w winie czerwonym i occie winnym, faszerowane przed pieczeniem czosnkiem, które podaje się z njokami czyli kluseczkami ziemniaczano pszennymi.

Włochy
Na świątecznych stołach przeważają: baranina, cielęcina i kozie mięso podawane z młodymi ziemniakami i smażonymi karczochami. Innym rodzajem dania mięsnego, tym razem na zimno są "torty" z kurczaka lub szynek i różnych serów. Innym wypiekiem na słono są le scarcelle czyli koszyczki bądź wianuszki z ciasta zapiekane z jajkami na twardo w skorupkach. Minestra di Pasqa to już natomiast zupa rodem z Neapolu na białym winie z dodatkiem rożnego rodzaju kiełbasek. Oczywiście włosi kochają desery i na wielkanocnym stole nie mogłoby zabraknąć colomby, czyli puszystej baby nadziewanej migdałami i kawałkami czekolady w kształcie gołębia.

Szkocja
Tutaj jadło świąteczne nie odbiega w swojej formie od codziennych upodobań Szkotów. Jest dużo sycącego mięsa i piwa, aczkolwiek w ostatnich latach coraz rzadziej przygotowuje się tutaj świąteczne dania, które powoli wypierane są przez czekoladowe jajka, jako jedyny świąteczny symbol. W tradycyjnych domach podczas wielkanocnego obiadu króluje jednak pieczony udziec jagnięcy. Na przystawkę serwuje się zupę marchwiową ze śmietanką i kolendrą. Na deser oprócz wspomnianych jajeczek i figurek czekoladowych podaje się ciastka ptysiowe z sosem czekoladowym.

Argentyna
Wiele z dań argentyńskich zaczerpniętych jest z kuchni włoskiej, dzięki imigrantom napływającym tam masowo w XIX i XX wieku. Stąd na stołach Argentyńczyków podczas świąt wielkanocnych, oprócz pieczonego mięsiwa pojawia się tarta pascualina - tarta z jajkiem na twardo, szpinakiem, czosnkiem i serem białym. Słodka przekąską zdobiącą wszystkie witryny piekarń i cukierni w Argentynie jest rosca de Pascua - okrągły słodki chlebek z dziurką, przyozdobiony serkiem kremowym i wiśniami o waniliowo - cytrynowym smaku.

Zair
W przeciwieństwie do europejskich dań na stole wielkanocnym w państwach afrykańskich  znajdziemy więcej ryb niż mięsa - w wersji smażonej, marynowanej lub suszonej - samaki. W bogatszych rodzinach pieczone są bułeczki w kształcie krzyża, a na deser podaje się casserole z ananasa. Uboższa ludność przygotowuje ugali- papkę z mąki maniokowej i kukurydzianej oraz mchichia - gotowane liście manioku lub innej rośliny jadalnej).

Rosja
Już kilka dni przed Niedzielą wielkanocna piecze się tradycyjną babę zwaną kulicz z dodatkiem  migdałów, kandyzowanych owoców, orzechów czy rumu. Na cieście układa się litery symbolizujące pozdrowienie „Chrystus Zmartwychwstał”. Do baby, jak przystawkę podaje się pashę - potrawę z białego sera utartą z masłem, żółtkami i z dodatkiem bakalii. Całość formuje się w piramidkę, która ma symbolizować grób Chrystusa. Prócz tego stół przez cały dzień zastawiony jest różnymi potrawami mięsnymi oraz pastami z sera białego.

PRZECZYTAJ TEŻ - WIELKANOCNE PRZEPISY MAGDY GESSLER - BABA WIELKANOCNA

NA TEMAT:

Polub nas na Facebooku!

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.